SALALAH - OMAN

Salalah je obalno mesto v regiji Dhofar, drugo največje v Omanu – mesto bogate kulturne dediščine in rojstni kraj sultana Qaboos bin Said-a. Gre za priljubljeno turistično destinacijo, znano po tropskem podnebju, belih peščenih plažah, toplem morju in čudovitih gorah v ozadju. Je odlična destinacija tako za tiste, ki iščejo sproščujoče počitnice in pobeg od vrveža, kot tudi za bolj aktivne, saj so na voljo številne vodne športne aktivnosti, v okolici pa najdemo tudi veliko zanimivih pohodniških poti.

TERMIN: NOVEMBER –  DECEMBER 2024

PROGRAM:

 

1 . DAN: Slovenija – Salalah

Vožnja na bližnje letališče in polet proti Salalahu. Organiziran transfer z mini avtobusom do hotela. Nočitev.

2. DAN: Ogled znamenitosti Salalaha (približno 4h)

Zajtrk. Dan bomo pričeli z obiskom znamenite Velike mošeje Sultana Qaboosa z dvema minaretoma, zgrajene leta 2009, 39 let po tem, ko je sultan Qaboos prevzel prestol (*za vstop v njotranjost je potrebno spoštovati kodeks oblačenja, ki zlasti velja za predstavnice nežnejšega spola, ki naj bi bile oblečene v dolga neoprijeta oblačila, z obvezno ruto na glavi), kratki fotografski postanek pa naredimo tudi pri bližnji palači Al Husn. Naša naslednja postojanka bodo plantaže, kjer se sprehodimo med številnimi nasadi dreves kokosa, banane, papaje in drugega sadja, nato pa nadaljujemo do Al Baleed, arheološkega parka, uvrščenega na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine. Ogledali si bomo muzej kadila oziroma Frankincense drevesa, znanega tudi kot svetopisemsko kadilo (iz smole drevesa Boswellia sacra) ter se seznanili z zgodovinsko in arheološko dediščino same regije. Potep bomo zaključuli z obiskom Al Haffa Souq, simpatične tradicionalne tržnice, kjer poleg kadilnega gumija in kadila ponujajo široko paleto različnih, povečini tipičnih omanskih izdelkov – zlati in srebrni nakit, rute in druge tradicionalna oblačila. Po končanih nakupih vrnitev v hotel. Nočitev. 

3. DAN: Celodnevni izlet v Dhofar

Po zajtrku sledi celodnevni izlet v pogorje Dhofar, ki slovi po čudoviti naravi in je priljubljena izletniška točka. Zlasti zapeljivo je po končanem monsunskem obdobju, ko se cela pokrajina obarva zeleno. Uživali bomo ob pogledu na Ain Razat, kraj znan po številnih naravnih izvirih, od katerih so nekateri stalni, drugi pa vezani na Khareef (monsunsko sezono), služijo pa kot eden od primarnih vodnih virov Salalaha. Naslednji postanek naredimo v starodavnem ribiškem mestu Taqah, ki ga krasi zanimiv grad s stražnimi stolpi in kamnite hiše okrog njega, med drugim pa je znan tudi po proizvodnji suhih sardin. V notranjosti gradu so razstavljeni različni eksponati: pohištvo, slike, orožje, starinski nakit in drugi predmeti, ki pričajo o bogati zgodovini regije.Po ogledu se odpeljemo na najbolj atraktivno lokacijo v Dhofarju, dolino Wadi Darbat, znano po bujni vegetaciji, številnih slapovih in izvirih, ponuja pa enkratne razglede na okolico. Med sezono Khareef (monsun) voda iz gora priteče v Wadi, rečna struga se napolni z zeleno modro vodo, izviri oživijo in ustvarijo številne brzice in slapove, dodaten čar okolišu pa dajejo kamele in koze, ki se mirno pasejo povsod okrog. V sklopu naravnega parka je tudi velik prostor, kjer izletniki v poletnem času prirejajo piknike in uživajo v naravi. Nadaljeanje vožnje v Khor Rori, arheološki park, kjer najdemo ostanke starodavnega mesta Sumhurum, ki je med leti 100 p.n.š. do 400 n.š. bilo eno od najbolj pomembnih pristanišč in je veljalo za arabsko prestolnico trgovanja s kadili. Obnovljeno mesto Khor Rori je prav tako uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Ogled, nato povratek v hotel. Nočitev. 

4. DAN: Salalah

Zajtrk. Prost dan za kopanje in sprostitev na plaži ali samostojno raziskovanje mesta in uživanje v lokalni kulinariki.

5. DAN: Salalah

Zajtrk. Prost dan za užitke na plaži ali druge samostojne aktivnosti.

6. DAN: Celodnevno »potepanje« po obali (približno 8h)

Zajtrk. Vožnja v kraj Al Mughsail, ki slovi po osupljivo lepi peščeni plaži obdani z visokimi skalami: Velja za eno izmed izmed plaž v Dhofarju, ki se jih preprosto mora obiskati. Ena od večjih zanimivosti so odprtine v skalah, iz katerih morska voda ki pod visokim pritiskom dere skozi podzemne kanale v gejziru podobnem pojavu izbruhne tudi po več metrov v višino. Postanek za fotografiranje v laguni Mughsail, ki je dom pticam selivkam in (po želji) kopanje. Pot nadaljuejmo po ovinkasti cesti gorskega prelaza proti zahodni meji Omana. Med spuščanjem do plaže Fazayah, ki velja za eno od najlepših in slovi po turkizno modri barvi vode pa se nam bodo ves čas ponujali dih jemajoči razgledi. Postanek za kosilo, ki bo postreženo kar na plaži. Možnost kopanja, le upoštevti je potrebno, da je tok v tem delu izredno močan, obala pa izrazito skalnata. Proti večeru povratek v hotel. Nočitev.

7. DAN: Celodnevni Safari v puščavi – približno 8h

Po zajtrku (predvidoma okrog 09.00) sledi vožnja v Wadi Dawke – Deželo kadila, znano tudi kot “Frankincense trail” – Pot kadila, ki ga je Unesco leta 2000 razglasil za svetovno dediščino. Odkrivali bomo zgodovino kadila in njegovo uporabo skozi čas ter si ogledali »Izgubljeno mesto Ubar«, eno od starodavnih najdišč v regiji Dhofar, katerega ostanke so arheologi odkrili leta 1992. Ubar naj bi bil naseljen od približno 2800 pr.n.št. do približno 300 p.n.št. in je veljal za pomembno središče za trgovanje s kadilom. Možen bo ogled tudi majhnega muzeja, nato kosilo v eni od lokalnih restvracij. Ob povratku se ustavimo še v Thumraitu, majhnemu mestecu v južnem Omanu, nekoč pomembni točki na karavanskih poteh. Osvežitev. Vožnja do hotela. Nočitev.

8. DAN: Salalah

Zajtrk. Prost dan za sprostitev na plaži ali samostojno raziskovanje Salalaha.

9. DAN: Salalah – Slovenija

Zajtrk. Odhod iz hotela na bližnje letališče in povratni let proti domu. Tranfer do izhodiščnega kraja.

CENA POTOVANJA: 1890 EUR (pri udeležbi najmanj 15 oseb)

Cena vključuje:
 • avtobusni transfer na odhodno letališča in obratno,
 • letalski prevoz z vključenimi letališkimi pristojbinami,
 • vse lokalne prevoze (avtobus, terenska vozila),
 • 8x nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe) v hotelih ***/****,
 • vse izlete, oglede in vstopnine po program,
 • 2x kosilo (1x postreženo na obali in 1x kosilo v lokalni restavraciji)
 • lokalno vodenje v angleškem jeziku in prisotnost slovenskega spremljevalca,
 • stroške priprave in organizacije potovanja.
Obvezno doplačilo:
 • doplačilo za majhno skupino – 120€
Doplačila po želji:
 • enoposteljna soba: 320 EUR
 • zavarovanje rizika odpovedi – 5% od vrednosti aranžmaja,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (Vzajemna, 8 dni, kritje S – min. 7 oseb),
 • napitnine na poti (niso obvezne, so pa v Omanu pričkovane in zaželjene): 50 EUR
Popusti:
 • otroci od 2 do 12 let (dodatno ležišče): 20% od vrednosti aranžmaja.
 • zgodnja prijava: 90 EUR
 •      Vizum: Pridobimo ga ob vstopu v državo.
 •      Potovalni dokumenti: Potni list (veljaven najmanj 60 dni od dneva izstopa iz Omana).
 •      Cepljenje: Obveznih cepljenj ni.
 •      Oprema: Za izlete priporočamo udobno pohodno obutev.
Salalah
Salalah
Salalah