MADEIRA

1. DAN: ponedeljek, 04.11.2024

Transfer na etališče in polet proti Madeiri. Po pristanku v Funchalu vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 05.11.2024 Funchal – Monte

Po zajrku sledi ogled Funchala, sodobnega mesta, v katerem živi skoraj polovica prebivalstva Madeire. Najprej se sprehodimo po parku Sv. Catarina, polnem cvetočih rož in s prekrasnim razgledom na pristanišče, nato pa si ogledamo mestno katedralo, ki navduši s svojo čudovito notranjostjo in edinstvenim prepletom dveh stilov, baročnega in manuelinskega. Naslednji postanek naredimo na znameniti mestni tržnici – Mercado dos Lavradores, paradižu, kjer se v prvem delu bohoti izjemno raznolika ponudba sadja, različnih zelenjave in cvetja, ki jih ponujajo prodajalke v tradicionalnih oblačilih, v spodnjem delu pa se nahaja ribarnica, kjer med številnimi vrstami rib značilnih za ta del Atlantika, najdemo največjo med vsemi, »espado«, ki plava le v globokih vodah okrog Madeire. Ustavimo se tudi v trgovini z vezeninami, kjer nas seznanijo s tradicijo izdelave na daleč znanih otoških vezenin, nato pa se sprehodimo še po najstarejši ulici v mestu, ki kar kliče po raziskovanju. Potep po Funchalu zaključimo z obiskom tradicionalne vinske kleti, kjer poskusimo nekaj vrst priznanega otoškega vina.

Sledi nekaj prostega časa za osvežitev ali kosilo, nato pa se od hotela povzpnemo na razgledno točko Pico dos Barcelos (355m), ki ponuja lep panoramski razgled na mesto, južno obalo in okoliške vrhove in je  priljubljen kraj za opazovanje sončnega vzoda in zahoda. Po ovinkasti cesti nadaljujemo do Eira do Serrado, se po stopnicah povzpnemo do bližnjega razgledišča (1053m), od koder se odpira en najlepših razgledov na dolino ujeto v objem okoliških gora ter prikupno gorsko vasico Curral das Freiras, enega skritih biserov Madeire. Območje imenujejo tudi »dolina redovnic«, saj je v 16. stoletju služilo kot njihovo zatočišče pri begu pred pirat. Naš naslednji cilj je Monte (550m), hrib nad Funchalom, kjer se nahaja prekrasen tropski park, Monte Palace Tropical. Po ogledu (po želji – doplačilo), se sprehodimo do znamenite romarske cerkve Nosa Senhora do Monte, v sklopu katere je grobnica poslednjega avstrijskega cesarja, Karla Habsburškega, od tam pa se (po želji – doplačilo) z lesenimi sanmi v spremstvu domačinov po strmih ovinkih na tradicionalen in zabaven način spustimo v dolino. Vrnitev v hotel. Nočitev.

3. DAN: sreda, 06.11.2024 Pico Areiro (1818m) – Pico Ruivo (1862m)

Zajtrk. Vožnja na izhodišče za pohod, Pico Ariero, tretji najvišji vrh na Madeiri, ki ponuja enega najbolj spektakularnih razgledov na ocean in najvišji vrh Ruivo –  zlasti impresiven pa je ob sončnem vzhodu in zahodu, zaradi česar velja za eno od najbolj »fotogeničnih« in najbolj obleganih panoramskih točk Madeire.

Po krajšem počitku po zanimivi grebenski poti nadaljujemo z vzponom še na najvišo točko otoka, vrh Pico Ruivo. Oba vrhova povezuje približno deset kilometrov dolga pešpot, speljana po zavarovanih skalnih polical, neštetih stopnicah in skozi številne predore, sam vzpon pa je enkratno doživetje, saj pogledi na razgibano pokrajino in različne skalne formacije ponekod dobesedno jemljejo dih. Na vrhu si nekaj časa vzamemo za uživanje v neverjetnih razgledih na vse strani otoka in fotografiranje, nato pa sestopimo v spodnjo vasico, Achada de Texeira, kjer nas čaka avtobus. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

(razdalja: 10 km, težavnost: zmerno zahtevna, čas hoje: 4.5h)

4. DAN: četrtek, 07.11.2024 Camara de Lobos – Cabo Girão – Sao Vicente – Porto Moniz – Calheta,

Po zajtrku vožnja do stare ribiške vasice Câmara de Lobos, ene najlepših na Madeiri, kjer naj bi v 15. stoletju bila ustanovljena prva naselbina na otoku. Med drugim je znana tudi po tem, da je v njej večkrat dopust preživljal sam Winston Churchill, ki je simpatično podobo kraja celo ovekovečil na slikarskem platnu. Kratek postanek naredimo na razgledni točki Pico da Torre (205m), ki ponuja lep panoramski razgled na okolico, nato pa nadaljujemo z vožnjo do Cabo Girão, drugega najvišjega klifa na svetu (580 m) in najbolj »adrenalinske« turistične atrakcije Madeire. Iz steklene ploščadi tik nad njim se odpira spektakularen razgled na ocean in obdelane terase ob morski obali. Vožnja do mesteca Ribeira Brava kjer pred pred prečkanjem otoka z južne na severno stran naredimo postanek. Povzpnemo se na gorski prelaz Encumeada, (1007m) kjer lahko ob jasnem dnevu uživamo v čudovitem razgledu na severno in južno obalo otoka ter vrhove okrog Pico Grande. Nadaljevanje vožnje skozi slikovite predele ob severni obali do ene od najstarejših ribiških vasi na otoku, São Vicente, kjer si lahko (po želji – doplačilo) ogledamo zanimiv muzej o vulkanskem delovanju in nastajanju Madeire ter ostalih otokov arhipelaga in se sprehodimo po »vulkanskih žilah«, od koder je nekoč na površje pridrvela lava. Naslednji postanek naredimo v Porto Monizu, obmorskemu mestecu, znanem po naravnih vulkanskih bazenih, ki so jih morski valovi izklesali v črni vulkanski kamnini in v katerih se je možno tudi kopati. Sledi nekaj prostega časa za kosilo ali osvežitev, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Paúl da Serra, visokogorskega platoja na 1400 metrih nadmorske višine, kjer se za kratko ustavimo, nato pa se spustimo do Calhete, med turisti zelo priljubljenega obalnega mesteca, zananega po lepih peščenih plažah z rumenim peskom. Vrnitev v Funchal. Nočitev.

5. DAN: petek, 08.11.2024 Levada do Rei

Zajtrk. Vožnja do izhodišča za pohod ob Levadi do Rei, del omrežja odprtih vodnih kanalov  iz 16.st., ki so bili namenjeni za namakanje. Iz goratih severnih predelov otoka in visokih gorskih izvirov so po sprva lesenih kanalih napeljali vodo v nižje ležeče, sušne predele, danes pa so levade odprte mreže kamnitih strug, ki se napajajo iz naravnih virov ali rezervoarjih in dostavljajo prepotrebno vodo do nasadov banan, sladkornega trsa, vinogradov in sadovnjakov. Po celem otoku jih je za več kot 2000 kilometrov, ob njih urejene sprehajalne poti pa so ena od največjih turističnih atrakcij Madeire. Med sprehodom po položni poti, speljani skozi eksotično gozdno območje lovorikovca in eni najbolj slikovitih na Madeiri, naletimo na številne mostove in predore nekoč zgrajene za lažji dostop do levad, iz posameznih točk pa se odpirajo osupljivo lepi razgledi na skrbno obdelana terasasta polja, nasade in vinograde okrog Sao Jorge in Santane. Po končanem pohodu vrnitev v Funchal. Popoldan prosto za samostojne aktivnosti. Nočitev.

(težavnost: lahka, čas hoje: 3,5 ure)

6. DAN: sobota, 09.11.2024 Camacha – Ribiero Frio – Santana – Ponta de – São Lourenço

Zajtrk. Vožnja do kraja Camacha, središča industrije pletenja iz vrbovega lesa in zibelke madeirske folklore. Velja za kulturno prestolnico otoka in je tudi kraj, kjer je leta 1875 odigrana prva nogometna tekma na portugalskih tleh. Krajši postanek za ogled, nato nadaljevanje vožnje čez prelaz Poiso, skozi edinstveno vegetacijo gozdov Laurissilva, ki pokrivajo več kot petino površine otoka in veljajo za najbolj ohranjene in zgoščene gozdove lovorjevih dreves na svetu, zaradi česar so uvrščeni na Unescov seznam svetovne dediščine. Obiščemo naravni rezervat Ribeiro Frio, ki se ponaša z izjemno bogato vegetacijo in je dom številnim endemičnim rastlinskim in živalskim vrstam. Po želji se sprehodimo po urejenih potkah ob čudoviti levadi dos Balcões. Kraj je znan tudi po ribogojnici postrvi, ki jo je (z doplačilom) možno ogledati. Vrnemo se na glavno cesto in sledimo poti proti Santani, kraju, ki slovi po pisanih, tradicionalnih trikotnih hišah s slamnatimi, do tal segajočimi strehami. Nekaj hišk je odprtih za oglede, veljajo pa za eno od najbolj fotografiranih znamenitosti otoka, saj jih najdemo v skoraj vseh brošurah in razglednicah Madeire. Sledi nekaj prostega časa za kosilo ali osvežitev, nato nadaljevanje vožnje do obalnega mesteca Porto do Cruz ter naprej, do Ponta de São Lourenço, kjer je skozi edinstveno vulkansko pokrajino speljana pohodna pot, ki velja za eno od najlepših na Madeiri, ponuja pa osupljivo lepe razglede na razgibano obalo in barvite skale in čeri, ki se kot naravni spomeniki dvigujejo nad temno modrim oceanom. Iz številnih razglednih točk pogled seže tako na severno kot južno stran otoka, ob lepem vremenu pa je iz najvišje točke možno videti vse do sosednjega otoka Porto Santo. Polni vtisov se bomo vrnili v hotel. Nočitev.

7. DAN: nedelje, 10.11.2024 Levada do Caldeirão Verde

Po zajtrku vožnja na izhodišče za pohod ob Levadi Caldeirão Verde, v osrčju bujnega Laurissilva gozda, ki velja za eno od najbolj priljubljenih sprehajalnih poti na otoku, obdana pa je s prekrasno pokrajino. Pot, ki  se vzporedno z levado vije nad strmimi pobočji, čez številne skalne previse in skozi v skale izklesane predore, pripelje veličastnega slapa, ki ga napaja struga potoka Caldeirão Verde in z višine 100 metrov vertikalno pade v tolmun pod njim. Krajši postanek za počitek in fotografiranje, nato vrnitev na izhodišče. Vožnja do hotela. Popoldan prosto za samostojne aktivnosti. Nočitev.

 (razdalja: 17.4 km, težavnost: nezahtevna, čas hoje: 6,5h)

8. DAN: ponedeljek, 11.11.2024

Zajtrk. Ob dogovorjenem času vožnja na letališče in polet proti domu.Transfer do izhodiščnega kraja.

CENA: 1240€ (pri udeležbi min. 15 oseb)

Cena potovanja s prijavo do 01.06.2024: 1190€

Paket vključuje:
 • letalski prevoz,
 • transfer na/iz letališča,
 • vse avtobusne prevoze  na otoku,
 • 7x nočitev z zajtrkom v hotelu*** v Funchalu,
 • spremstvo anglesko govorečega vodnika in slovenskega predstavnika,
 • stroške priprave, organizacije in izvedbe izleta.
V ceno ni vključeno:
 • vstopnine (predvidoma 60€)
 • turistična taksa,
 • osebni stroški,
 • obroki in pijača,
 • napitnine.
Vstopnine po želji (na kraju samem): 

(Funchal: gondola – 12,50€; Monte Palace Gardens – 15€; vožnja s sanmi – 17,50€; Botanical Garden – 7,50€; Camara de Lobos: Cabo Girao – 2€ ; 

Ribiera Brava: Madeira Etnographic Museum – 3€; Ribiero Frio: ribogojnica – 1€)

 

Doplačila po želji:
 • enoposteljna soba : 250€
 • zavarovanje odpovedi (riziko odpovedi): 5%od vrednosti aranžmaja
Madeira