KUBA

Kuba, največji otok Karibskega otočja že leta velja za eno izmed najbolj eksotičnih turističnih destinacij na svetu. Dežela sladkornega trsa, najboljših cigar na svetu, tobaka, ruma, vroče salse, prelepih peščenih plaž, osupljivega podvodnega sveta in temperamentnih, vselej nasmejanih domačinov. S svojimi številnimi kulturno zgodovinskimi in naravnimi znamenitostmi Kuba navduši slehernega popotnika, krona vseh pa je zagotovo stara Havana, uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

1 . DAN: petek, 05.07.2024 (Slovenija- Kuba)

Transfer na eno od bližnjih letališč in let proti Kubi. Po pristanku v Havani in dobrodošlici, transfer do hotela. Nastanitev in nočitev.

2. DAN: sobota, 06.07.2024 (Havana)

Po zajtrku se posedemo v starodobnike ki nas čakajo pred hotelom in se popeljemo (predvidoma 1,5 h.) na panoramski ogled mesta, nato pa se ob spremstvu vodnika peš podamo v  zgodovinsko mestno središče Stara Havana, prepletenega z ozkimi ulicami, ki povezujejo majhne mestne trge, zaradi svoje edinstvene arhitekture in izjemnega zgodovinskega pomena od leta 1982 uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Ogledali si bomo štiri trge: Glavni trg, Katedralni trg (Plaza de la Catedral), z mogočno katerdralo iz 18. stoletja, ki ima en stolp debelejši od drugega in za katero verjamejo, da je edinstven primer asimetrične baročne gradnje, Stari trg, s številnimi zanimivimi stavbami iz različnih obdobij ter trg Sv. Francisca of Asis z vodnjakom in baziliko San Francisco, dom frančiškanske skupnosti. Sledi kosilo, nato nekaj prostega časa za samostojene oglede. V popoldanskem času vrnitev v hotel. Nočitev.

3. DAN: nedelja, 07.07.2024 (Viñales)

Zajtrk. Vožnja v dolino Viñales, uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, naravni nacionalni spomenik ki si ga ogleda veliko turistov. Gre za slikovito kraško pokrajino mogotov, številni jam, ki so jih v apnencu milijone let ustavjale reke ter plantaž in, kjer še ohranjajo tradicionalni način kmetovanja, zlasti gojenja tobaka. Dolina velja za enega od najlepših predelov na Kubi. Obiščemo Casa Del Veguero, kjer nam najprej postrežejo koktejl dobrodošlice, nato pa nas popeljejo na ogled plantaže tobaka in nas seznanijo s postopkom pridelave in sušenja ter ročne izdelave najboljših cigar nasvetu – Kubank. Gostitelji nam bodo pokazali, kako se cigare zvijejo, imeli pa jih bomo možnost (po želji) tudi poskusiti. Sledi vožnja do razgledne točke Los Jazmines, ki nam postreže z enim od najlepših razgledov na dolino Viñales. Za konec potepa se podamo še do kraške jame Cueva Del Indio, kjer si ob krajšem sprehodu in razlagi najprej ogledamo notranjost jame, nato pa se z gumijastimi čolni popeljemo po podzemni reki San Vicente, ki teče skozi jamo. Kosilo in povratek v hotel. Nočitev.

4. DAN: ponedeljek, 08.07.2024 (Trinidad)

Po zajtrku sledi vožnja proti mestu Trinidad, s postankom v Cienfuegos, kraju, kjer se je rodil Beni More, eden od bolj pomembnih tamkajšnjih glasbenih ustvarjalcev. Naredimo krajši panoramski ogled mesta lociranega v prekrasnem zalivuki so ga ustanovili francoski priseljenci v 17. st. in je locirano v prekrasnem zalivu, se sprehodimo po mestni promenadi do glavnega trga ter si ogledamo dvorec Palacio del Valle, zgrajen leta 1742.Sledi nekaj prostega časa za kosilo ali samostojne oglede, nato nadaljevanje poti do Trinidada. Nastanitev (hotel 4*, All Inclusive). Večerja in nočitev.

5. DAN: torek, 09.07.2024 (Guanayara – treking)

Zajtrk. Vožnja do Topes de Collantes s postankom na razgledni točki od koder je prekrasen razgled na mesto Trinidad in Karibsko morje. Sledi obisk “Casa dela café”, majhnega muzeja kave, kjer nas seznanijo s tradicionalnim postopkom pridelave kave in nam razkažejo aparate, ki so nekoč bili v uporabi, po ogledu pa se bomo z opojno črno tekučino lahko tudi posladkali. Ob plantažah kave in skozi deževni tropki gozd nadaljujemo z vožnjo do “Centinelas del ríomelodioso”, izhodiščne točke za naš pohod. Med hojo (približno 3 km) bomo uživali v čudoviti naravi, vodnik pa nas bo pobližje seznanil s tropsko floro in favno. Ob koncu pohoda se ustavimo še pri naravnem bazenu “El Venado” in slapu “El Rocío”, kjer se osvežimo in okopamo, bolj pogumni pa lahko naredijo tudi kak skok v vodo. Sledi kosilo, nato pa bo čas za povratek v hotel. Večerja, nočitev.

6. DAN: sreda. 10.07.2024 (Trinidad)

Zajtrk. Dan bo namenjen samostojnemu raziskovanju Trinidada, mesta ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine in je eno od najlepših in najbolj barvitih kubanskih mest. Ponaša se z zelo lepo ohranjeno arhitekturo, živahno kulturno sceno in odlično kulinariko in je resnično vredno ogleda. Lahko se sprehodite po očarljivih tlakovanih ulicah, obiščete katero od številnih mestnih znamenitosti ali pa se prepustite užitkom na sloviti plaži »Playa Ancon«, eni najlepših na celotni Kubi, le nekaj kilometrov oddaljeni od mesta. Večerja in nočitev.

7. DAN: četrtek, 11.07.2024. (Varadero – Santa Clara)

Po zajtrku se odpravimo proti Varaderu, s krajšim postankom v Santa Clari, kjer si ogledamo eno največjih znamenitosti Kube – muzej in mavzolej Che Guevare. Popoldanski prihod v Varadero, eno od najbolj obiskanih letoviških mest na Kubi. Nastanitev (hotel 5*, All Inclusive). Večerja in nočitev.

8. DAN: petek, 12.07.2024 (Cayo Blanco – »morski safari«)

Zajtrk, nato vožnja do marine Gaviota, od koder s katamaranom odplujemo proti otoku Cayo Blanco, znanem po belih peščenih plažah in turkiznem morju, ter koralnem grebenu z mnogimi potapljaškimi točkami. Med plovbo in snorklanjem (odvisno od morskih razmer) bomo občudovali lepote karibskega morja, po izkrcanju pa se bomo nekaj časa prepustili užitkom na rajskih plažah, nato pa nam bodo na bližnjem “ranču” ob morju postregli s kosilom (morske specialitete), ki si ga bomo lahko izbrali iz njihovega menija. Pozno popoldan povratek v Varadero. Večerja in nočitev.

9. DAN: sobota, 13.07.2024 (Guamá – snorklanje)

Po zajtrku sledi ogled krokodilje farme v Guami, kjer skrbijo za ohranjanje in reprodukcijo različnih vrst te živali, ki je nekakšen simbol regije. Po ogledu se odpeljemo v La boca de Guama in si med vožnjo z ladjico ogledamo “repliko” prvotne naselbine kubanskih staroselcev, delo kubanske umetnice Rite Longa, ki ponazarja način življenja takratnih prebivalcih in njihova vsakdanja opravila. Po končanem ogledu vožnja v Punta Perdiz kjer si najprej privoščimo kosilo, nato pa si nekaj časa vzamemo za  plavanje ali snorklanje v kristalno čistem Karibskem morju. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

10. DAN: nedelja, 14.07.2024. (Varadero)

Zajtrk. Dan bo namenjen užitkom na plaži ali drugim samostojnim aktivnostim. Kosilo in večerja v hotelu.

11. DAN: ponedeljek, 15.07.2024 (Varadero – Havana letališče)

Zajtrk. Vožnja na letališče v Havani in polet proti domu. Transfer do izhodiščnega kraja.

CENA: 2290€ (pri udeležbi min. 15 potnikov)

Cena vključuje

 • letalski prevoz z vsemi letliškimi in varnostnimi pristojbinami,
 • transfer do/iz letališča,
 • vse avtobusne transferje na Kubi,
 • 3 x nastanitev v hotelu 3* ali podobno, HB (zajtk, kosilo) – Havana
 • 3 x nastanitev v hotelu 4* ali podobno, All Inclusive – Trinindad
 • 4 x nastanitev v hotelu 5* ali podobno, All inclusive – Varadero
 • kosila kot navedeno v programu,
 • vse vstopnine navedene v programu,
 • prisotnost slovenskega predstavnika,
 • prisotnost angleško govorečega vodnika,
 • ureditev vizuma za vstop na Kubo.

Doplačila:

 • enoposteljna soba: 300€,
 • zavarovanje rizika odpovedi (odstopnina) – 5% od vrednosti aranžmaja,
 • nezgodno zavarovanje z asistenco v tujini (po želji lahko uredi agencija – min 7.oseb),
 • napitnine na poti (neobvezne, so pa na Kubi pričakovane in zaželjene)

 Popusti:

 • otroci 11 – 16 let (dodatno ležišče): 10 % od vrednosti aranžmaja

 

 

 

Vizum: Uredi agencija.

Potovalni dokumenti: Potni list (veljaven najmanj 60 dni od dneva izstopa iz Kube).

Cepljenje: Obveznih cepljenj ni.

Havana
Trekking
Cayo Blanco