JORDANIJA

1. DAN: ponedeljek, 23.09.2024 (Slovenija – Jordanija – Amman)

Transfer do enega izmed bližnjih letališč in polet proti Ammanu. Vožnja do hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 24.09.2024 (Ammn – Jerash – Mrtvo morje – Amman)

Po zajtrku se podamo na ogled Ammana, začenši v pri antični Citadeli, ki kraljuje na najvišji vzpetini, simbolizira pa rojstvo treh monoteističnih verstev: judovstva, krščanstva in islama. Kompleks obkroža 1700-metrski zid, ponuja pa razkošen razgled na celotno mesto pod njo in znameniti rimski amfiteater. Impresioniralo nas bo tudi Rimsko gledališče iz 2. stoletja s 6000 sedeži, ki so mu z restavriranjem povrnili sijaj, tako da se še zmeraj uporablja kot prizorišče različnih kulturnih dogodkov in zlasti v julijskih in avgustovskih večerih zaživi kot nekoč.

Po ogledu  se odpravimo proti Jerashu, mestu ki je vse do danes ohranilo svojo prvinskost in kjer so ostanki iz Decapolisa (skupina desetih mest na vzhodni meji Rimskega cestarstva) najbolje ohranjeni. V starodavni Jerash, arheološki biser Jordanije in eno od najlepših starorimskih mest v tem delu sveta, zaradi česar se ga je prijel vzdevek “Pompeji bližnjega vzhoda” vstopimo skozi mogočna Južna vrata (South Gate), od koder se nam odpre pogled na prelep Ovalni trg (Oval plaza), tempelj posvečen bogu Zevsu in Hadrianov slavoluk zmage. Sprehodili se bomo  skozi čudovit portik Cardo Maximus (z ohranjenimi več kot 500 stebri), si ogledali hiše Omajadov (ki segajo v zgodnje muslimansko obdobje), Katedralo – triladijska stebrasta bazilika iz konca 4.st, Teodozijevo cerkev, baziliko z visokimi korintskimi stebri, veličasten 22 m. širok Nimfej, dvonadstropno svetišče ki izvira iz 2. stoletja ter severno gledališče s približno 800 sedeži.

Nadaljevanje vožnje do Mrtvega morja, ki z lego kar 423 metrov pod morsko gladino velja za najnižju točko na zemlji. Morje, ki je pravzaprav 15 km široko in in 50 km dolgo jezero, ki na zahodu meji na Izrael, na vzhodu pa na Jordanijo, velja za tretje najbolj slano jezero na svetu,  plavanje in “lebdenje” v njem, kar omogoča njegova gostota, pa je neponovljiva izkušnja, ki se za zmeraj vtisne v spomin. Po kopanju povratek v Amman. Večerja in nočitev.

3. DAN: sreda 25.09.2024 (Amman – Gora Nebo – Madaba – Mujib soteska-Kerak – Petra)

Po zajtrku se po slikoviti Kraljevi cesti, nekoč trgovski poti od življenskega pomena na starodavnem bližnjem vzhodu, odpravimo proti Petri. Med potjo se ustavimo na gori Nébo (710m) v hebrejski Bibliji omenjeni kot kraj, od koder je Mojzes gledal “Obljubljeno deželo”. Ogled ostankov bizantiske cerkve iz druge polovice 4.stoletja, nato nadaljevanje vožnje do Madabe, mesta ki slovi po čudovitih bizantinskih mozaikih, največja znamenitost pa je mozaični zemljevid, del talnega mozaika v cerkvi Sv. Jurija, ki velja za najstarejšo ohranjeno originalno upobobitev Svete dežele. Postanek naredimo tudi v Keraku, znanem po križarskem gradu Al-Karak, iz 12. stoletja. Ogled. Nastanitev v Petri. Večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek, 26.09.2024 (Ogled Petre – Wadi Rum)

Po zajtrku se odpravimo na ogled “Rožnatega mesta”. Pred več kot 2000 leti izpod rok arabskih Nabatajcev v rdeče skale vklesano zgodovinsko mesto Petra velja za enega od najlepših krajev na svetu, ostanke antičnega mesta pa je Unesco že leta 1985 uvrstil na seznam spomenikov svetovne kulturne deiščine. Sprehodili se bomo (lahko pa si privoščimo tudi jahanje konjev) do začetka soteske Siq,  od koder nadaljujemo skozi fascinantno, ozko sotesko, katere stene se dvigajo tudi do 200 metrov visoko in velja za “vhod” v starodavno mesto. Na samem koncu soteske se odpre nepozaben pogled na najznamenitejšo stavbo nabatejskega mesta, Zakladnico Al-Khazneh, ki se v objemu strmih sten razodne v vsej svoji lepoti. Pogled na fasado s korintskimi detajli, izklesanimi v rjavo-rdečo skalo je naravnost osupljiv. Petra je bila zahodnjakom skoraj neznana in je samevala do leta 1812, ko naj bi jo “odkril” švicarski popotnik, danes pa je največja jordanska znamenitost in eno od čudes sveta. Prosto za sprehod po starodavnih ulicah in raziskovanje mesta.

Nadaljevanje vožnje do slovite rožnate puščave Wadi Rum, še ene jordanske znamenitosti, kraja, kjer se puščava stika z gorami. Wadi Rum je nekakšen preplet puščavskih širokih dolin, nad osrednjo, ki je videti kot velikanska arena pa kraljuje kamniti velikan Jebel Rum, ki je s svojimi 1754 metri eden najvišjih jordanskih vrhov. Večerja in nočitev (spanje v šotorih).

5. DAN: petek, 27.09.2024 (Wadi Rum – vožnja z Jeepi – Amman)

Po zajtrku se z beduinskimi Jeepi odpravimo na dve urno adrenalinsko vožnjo skozi Wadi Rum, znan tudi kot “Mesečeva dolina”. Območje obsega 720 kvadratnih kilometrov, zaradi edinstvene pokrajine pa je bil leta 1998 razglašen za zaščiteno območje, leta 2011 pa je uvrščen tudi na Unescov seznam naravne dediščine. Med vožnjo ne bo manjkalo spektakularnih razgledov na nepregledna kamnito-peščena prostranstva, skalnate formacije ter oranžne sipine ki se dvigaju  med njimi. Narava je tu pokazala vso svojo lepoto in raznolikost, zlasti impresivne pa so spreminjajoče se barve pokrajine ob sončnem zahodu. Vožnja nazaj v Amman. Večerja in nočitev.

6. DAN: sobota, 28.09.2024 (Aman – Puščavnski gradovi Kharranah, Amra, Azraq – Amman)

Po zajtrku sledi vožnja vzhodno od Ammana kjer si bomo ogledali puščavske gradove Qasr Amra, Qasr Al Kharranah in Qasr Al Azraq, zgrajene med 7. in 8. stoletjem, stojijo pa na starodavni trgovski poti proti Medini in Kufi. Jordanski puščavski gradovi so prekrasen primer zgodnje islamske umetnosti in arhitekture. Ogled. Povratek v Amman. Preostanek dneva prost za nakupe ali samostojna raziskovanja. Večerja in nočitev.

 7. DAN: nedelja, 29.09.2024 (Amman – Slovenija)

Zajtrk. Vožnja na letališče  in polet na eno od nam bližnjih letališč. Transfer do izhodiščnega kraja.

CENA: 1360 EUR (pri udeležbi min. 15 oseb)

Cena vključuje:

 • transfer na letališče,
 • letalski prevoz,
 • vsi avtobusni prevozi po programu,
 • 6 x polpenzion v hotelih****,
 • 1 polpenzion v beduinskem kampu – Deluxe šotorji (Wadi Rum),
 • Jeep safari po puščavi Wadi Rum,
 • jahanje konjev,
 • plavanje v mrtvem morju,
 • vse vstopnine in oglede po programu,
 • spremstvo slovenskega in lokalnega vodnika,
 • ureditev vizuma,
 • stroške organizacije in priprave potovanja.