HVAR

Hvar je eden od najlepših ter najbolj sončen hrvaški otok, ki ga sonce greje povprečno 2718 ur letno. Bogastvo borovih gozdov, dišeča polja lavande, prekrasne plaže in zalivčki ter dobra gastronomija so le delček tistega, zaradi česar priznani svetovni popotniški vodniki Hvar uvrščajo med top 10 turističnih destinacij na svetu. Poleg edinstvene arhitekture in razkošne mediteranske narave se Hvar ponaša z izjemno bogato kulturno dediščino, Starogradsko polje, ki so mu geometrijo zarisali že stari Grki, procesija »Za križen« in unikatna Hvarska čipka iz agave, uvrščena na Unesco-v seznam nematerialne kulturne dediščine, pa sodijo med najpomembnejše kulturne zaklade tega magičnega otoka.

1. DAN: nedelja, 22.09.2024

Odhod v zgodnjih jutranjih urah iz običajne lokacije. Vožnja po avtocesti mimo do Splita, od koder se s trajektom popeljemo na Hvar. Nastanitev v Jelsi. Večerja in nočitev.

2. DAN: ponedeljek, 23.09.2024

 do vasice Brusje, kjer zapustimo avtobus in se najprej povzpnemo na vrh Velika glava (330m), po krajšem postanku in osvežitvi pa nadaljujemo do Napoleonove trdnjave (227m), ki ponuja edinstven panoramski razgled na Hvar in Paklene otoke. Po ogledu se bomo spustili do trdnjave Fortica (Španjola) iz 16.st., ki kraljuje nad starim delom mesta, nato še v mesto Hvar, katerega stari del je pod zaščito Unesco-a, zaradi bogate kulturno zgodovinske dediščine, izjemnih naravnih lepot in atraktivne turistične ponudbe pa je priljubljen počitniški cilj tako za tiste, ki iščejo mir in počitek, kot tudi za druge, kulturnih dogajanj in zabave željne. To slikovito otoško mesto v poletnih mesecih gosti številne glasbenike, gledališke in folklorne skupine, kar dodobra popestri kulturno dogajanje in mestu da prav poseben čar. Po gledu vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

3. DAN: torek, 24.09.2024 (3 – 4 ure hoje) ali *Izlet Pakleni otoci (doplačilo)

Zajtrk. Iz hotela se najprej ob obali sprehodimo do Vrbovske, nato preko Starogradskega polja, ki je od leta 2008 uvrščeno na UNESCOV seznam zaščitene svetovne kulturne dediščine, do Starega Grada, mesteca v severozahodnem delu otoka. Stari grad je zgrajen na ostankih nekdanjega antičnega mesta Pharos (384 l.pnš) zaradi česar velja za najstarejše hrvaško mesto, na ogled pa ponuja številne kulturno zgodovinske znamenitosti: Cerkev sv. Ivana iz 1147.leta, Tvrdalj – utrjena vila pesnika Petra Hektorovića in Cerkev sv. Roka, ki jo je prav tako dal postaviti Petar Hektorović, leta 1569 in mnoge druge. Ogled, nato vrnitev z avtobusom v hotel. Večerja in nočitev.

4. DAN: sreda, 25.09.2024 (4 – 5 ure hoje)

Po zajtrku vožnja do kraja Velo Grabje, izhodišča za sprehod do (uro hoje oddaljene) vasi Malo Grabje. Po krajšem postanku sledi vzpon na bližnji hrib Motokit (334m), s postankom za ogled  »Babine špilje«. Spust v Milno. Osvežitev, možnost kopanja, nato vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

5. DAN: četrtek,26.09.2024 (4 – 5 ure hoje)

Zajtrk. Vožnja do Selc kod Starog Grada, izhodišča za vzpon na najvišji vrh otoka, Sv. Nikola (628m), na katerem stoji cerkvica, ki so jo domačini postavili že v 15. st. Osvežitev. Spust preko Poljic do vasi Svirče, kjer nas čaka avtobus. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: petek, 27.09.2024 (3-4 ure hoje)

Zajtrk. Iz hotela se najprej peš podamo do vasice Vratnik, nato pa se povzpnemo še na vrh Grablje (511m). Po osvežitvi spust po dolini Drage do Jelse. Obisk ene od znanih hvarskih vinarn, kjer se bomo v spremstvu vinogradnika najprej sprehodili po delu posestva, nato pa bomo poskusili nekaj avtohtonih sort vina in druge domače izdelke, ki jih po želji lahko kupite v njihovi trgovini. Vrnitev v hotel. Popoldan prosto za kopanje in druge samostojne aktivnosti. Večerja in nočitev.

7. DAN: sobota, 28.09.2024

Po zajtrku v pristanišče v Starem gradu in vkrcanje na trajek. Plovba do Splita in poti proti domu. Predviden prihod v Slovenijo v večernih urah.

CENA: 490 EUR (pri udeležbi min. 30 potnikov)

Cena vključuje:
  • avtobusni prevoz,
  • 6x polpenzion v hotelu Hvar 3* (vključena pijača ob večerji)
  • 2x trajekt,
  • prisotnost planinskega vodnika,
  • stroške priprave in organizacije potovanja.
Doplačila:
  • turistična pristojbina.