ČRNA GORA

Črna Gora je država neverjetnih kontrastov, kjer se na malem prostoru »dotikajo« planinski vrhovi in morska prostranstva, snežni obronki in peščene plaže, mirna gorska jezera in hitre planinske reke… Raznolikost je ponos te majhne države, pol manjše od Slovenije. Narava je, z veliko domišljije in smisla za lepoto, Črno Goro obdarila z »biseri«, ki jemljejo dih…

1. DAN: ponedeljek, 12.08.2024

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja mimo Dubrovnika do mejnega prehoda Debeli Brijeg, kjer uredimo formalnosti in nadaljujemo z vožnjo do Kotorja, ki leži ob vznožju gorskega masiva Lovćen, v istoimenskem  zalivu in je eno od najlepših obmorskih mest v Črni Gori. Unesco je leta 1979 Kotor uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine, ponaša pa se z izredno kulturno in pomorsko preteklostjo. Poleg Dubrovnika velja za najbolje ohranjeno staro utrjeno mesto ob Jadranu s številnimi spomeniki iz 9 st. in mestnim obzidjem, dolgim 4 km, ki zaobjema asimetričen sklop ozkih ulic in trgov. Krajši postanek nato nadaljevanje vožnje do Cetinja. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 13.08.2024 (2-3 ure hoje)

Po zajtrku se podamo na panoramski sprehod po nekdanji črnogorski prestolnici, Cetinju. Postanek za ogled Palače kralja Nikole in Cetinjskega samostana. Po osvežitvi vožnja na Lovčen. Povzpeli se bomo na drugi najvišji vrh gorskega masiva Lovčen, Jezerski vrh (1660m), na katerem se nahaja mavzolej največjega črnogorskega pesnika, pisatelja in misleca, Petra II Petroviča Njegoša, do njega pa pelje 461 stopnic. Ogled. Vožnja do pristne gorske vasice Njegušev, pesnikovega rojstnega kraja, kjer sledi degustacija znamenitega njeguškega pršuta in sira. Vožnja na Žabljak. Večerja in nočitev.

3. DAN: sreda, 14.08.2024 (7-8 ur hoje)

Zgodnji zajtrk. Vožnja do izhodišča – Prevoje (1900 mnv), kjer zapustimo avtobus in se podamo proti najvišjemu vrhu Črne Gore. Pot nas bo vodila mimo  Zelenega vira in Danilove ploče na  sam Bobotovov Kuk (2523 mnv). Po osvojitvi vrha in osvežitvi sledi spust do Ledene pečine (2200mnv), najvišje ležeče ledene jame v Evropi. Krajši postanek, nato  vrnitev v Žabljak. Večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek, 15.08.2024 (3 ure hoje)

Po zajtrku vožnja na izhodišče in vzpon na Čurevac (1626mnv), razgledno točko ki ponuja najlepši pogled na kanjon reke Tare in okolico. Po osvežitvi vrnitev na izhodišče in vožnja do hotela. Popoldan prosto za samostojne aktivnosti. Večerja in nočitev.

5. DAN: petek, 16.08.2024 (3 ure hoje)

Zajtrk. Sprehod do Črnega jezera, najbolj atraktivnega izmed 18 ledeniških jezer v NP Durmitor, imenovanih »Gorske oči«. Vrnitev v Žabljak in vožnja do Vražjega jezera, v bližini katerega najdemo Bogumilske stečke – kamnite nagrobne spomenike, ki so pod zaščito Unesca in so prava paša za oči. Po ogledu vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: sobota, 17.08.2024

Zajtrk. Vožnja skozi NP Durmitor v kanjon reke Tare, ene izmed najlepših kajakaških, splavarskih in turističnih magistral Evrope. Ta edinstvena kanjonska dolina je znana kot najgloblja rečna dolina v Evropi ter druga takšna na svetu. Globina kanjona na nekaterih mestih znaša neverjetnih 1300 m. V kampu Medjurečje se bomo najprej nastanili, gostitelji pa nam bodo v tem času pripravili kosilo. Po kosilu vožnja do splavišča  Brštanovica, od koder se s čolni spustimo po Tari. Približno dve uri bomo uživali v lepotah kanjona in brzicah, ki nam jih ponuja reka. Vrnitev v kamp. Večerja in nočitev.

7. DAN: nedelja, 18.08.2024

Po zajtrku vožnja mimo Foče do Sarajeva. Panoramski sprehod po mestu, nakup spominkov na Baščaršiji in (po želji) pokušnja edinstvenih sarajevskih »ćevapov«. Nadaljujemo z vožnjo mimo Zenice, Doboja in Slavonskega Broda proti domu. Predviden prihod v Slovenijo v poznih večernih urah.

CENA: 695€ (pri udeležbi min. 30 oseb)

Cena vključuje:
  • avtobusni prevoz,
  • 6 x polpenzion v hotelih ***,
  • vse vstopnine v nacionalne parke,
  • vsa lokalna vodenja,
  • 1x rafting na reki Tari,
  • 1x degustacija pršuta,
  • turistično pristojbino,
  • stroške priprave, organizacije in izvedbe izleta.