CRES

Cres spada v zahodno skupino kvarnerskih otokov in je največji  v Jadranskem morju ter najredkeje naseljen otok na Mediteranu. Nedotaknjena narava, razvejana, 248 km dolga obala, ki skriva neskončne zalivčke in samotne plaže, očarljive ribiške vasice ter na daleč znane Lubenice,  »biser« hrvaške ruralne arhitekture so le delček tistega kar ponuja ta otok presežkov, ki je najlepši prav jeseni, ko se turistični utrip umiri in otok zaživi v svojem ritmu…

1. DAN: sreda, 01.05.2024 (1-2 uri hoje)

Odhod v jutranjih urah. Vožnja na Cres. Nastanitev v Martinšćici, slikovitem kraju v istoimenskem zalivu, ki je ime dobilo po sv. Martinu, po katerem je imenovana tudi cerkvica v naselju. Popoldan prosto za kopanje ali (po želji) krajši sprehod po okolici s postankom pri cerkvi Sv. Kuzme in Damjana. Večerja in nočitev.

2. DAN: četrtek, 02.05.2025 (3 ure hoje)

Po zajtrku se bomo iz hotela podali na (uro in pol hoje oddaljen) vrh Helm (482m), od koder nas bo pot po krajšem postanku peljala naprej, mimo kraške jame Morska peč, do Lubenic, majhnega kraja ki leži na vrhu strmega, 378 m. visokega skalnega grebena. Mestece, katerega  zgodovina seže nekaj tisoč let nazaj velja za eno od najstarejših na Cresu in najvišje ležeče naselje na hrvaških otokih. Po osvežitvi vrnitev v kraj nastanitve. Popoldan prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

3. DAN: petek, 03.05.2024 (1-2 uri hoje)

Zajtrk. Vožnja v Valun, majhno ribiško mestece z gostinskimi lokali kjer strežejo hrano, pripravljeno po starih, tradicionalnih receptih ter na daleč znano po Valunski plošči, verjetno najstarejšem zapisu v glagolici, ki je kot takšen pomemben del hrvaške kulturne dediščine. Povzpeli se bomo na hribček nad mestom, do cerkvice Sv. Marka, ki datira iz 11. stoletja, iz točke pa se ponuja prelep razgled na celoten zaliv. Sledi nekaj prostega časa za osvežitev ali (po želji) kopanje, nato vrnitev v hotel.

4. DAN: sobota, 04.05.2024

Zajtrk. Vožnja s trajektom na celino in nadaljevanje poti proti domu. Predviden prihod v Slovenijo v poznih popoldanskih urah. 

CENA: 330 EUR (pri udeležbi min. 30 potnikov)

Cena vključuje:
  • avtobusni prevoz,
  • 3 x polpenzion v hotelu*** v 1/2twc,
  • 2 x vožnjo s trajektom,
  • stroške priprave in organizacije in izvedbe izleta.
Doplačila na kraju samem:
  • turistična pristojbina.