BANJA LUKA (maraton)

1.DAN: četrtek, 26.9.2024

Odhod v jutranjih urah. Vožnja po avtocesti v smeri Banja Luke. Po prihodu v mesto se zapeljemo v naselje Delibašino selo, kjer obiščemo samostan s cerkvijo Marija Zvijezda, ki ga upravljajo Trapisti -menihi, katerih duhovniški red izvira iz Francije, v Banja Luko pa so se naselili okrog leta 1869. Veljali so za zelo napredne menihe, s seboj pa naj bi prinesli izvirni recept za izdelavo sira Trapista, ki ga po strogo zaupni recepturi, ki je še danes skrivnost in se med generacijami prenaša ustno, izdelujejo že od leta 1882. V sklopu samostana je trgovina, kjer je originalni sir možno tudi kupiti. Po ogledu vožnja do hotela in nastanitev. Popoldan sledi panoramski ogled mesta. V spremstvu lokalnega vodnika se bomo sprehodili do največje zgradbe v mestu, trdnjave Kastel, obdane s kamnitim obzidjem iz katerega se ponuja lep razgled na okolico ter bližnje Safikadine grobnice, kjer bomo slišali zanimivo legendo o slavni Safikadi in prepovedani ljubezni. Ogledali si bomo tudi mošejo Ferhadija iz leta 1579, enega od najpomembnejših kulturno zgodovinskih spomenikov v BiH, ki je pod Unescovo zaščito ter pravoslavno cerkev in se sprehodili po živahni »Gosposki ulici«. Nočitev.

2. DAN: petek, 27.9.2024

Zajtrk. Po želji (doplačilo) si dopoldan privoščimo majhno avanturo – vožnjo z dajakom po reki Vrbas.  Dajak je tradicionalen 9 metrov dolg starinski čoln, nekoč prevozno sredstvo, ki je svoje ime dobil po palici z ostro kovinsko konico (ki ni veslo) in se uporablja za odrivanje od rečnih tal in potiskanje čolna vzdolž reke Vrbas. Čoln katerega posebnost je tudi tem, da se z njim prevažate v nasprotni smeri rečnega toka je skozi stoletja postal simbol mesta, in je nekoč, ko še ni bilo mostov, bil edino sredstvo za prečkanje reke iz ene strani na drugo. Danes se uporablja v turistične namene in sicer v urbanem delu mesta, kjer je majhna globina ob obali, primerna za potiskanje čolna s palico. Z dajaki se je možno zapeljati tudi do termalnih izvirov Vrućica ob vznožju Banj brda in se sprostiti ali zaplavati v termalni vodi katere temperatura je 36 stopinj (paket vključuje tudi kosilo). Povratek nazaj v mesto, popoldan prosto za samostojne aktivnosti. Po želji (doplačilo) si zvečer skupaj privoščimo večerjo ob živi glasbi v eni od tamkajšnjih restavracij. Nočitev.

3. DAN: sobota, 28.9.2024

Zajtrk. Dan bo namenjen samostojnim aktivnostim in pripravam na maraton.

4. DAN: nedelja, 29.9.2024

Po zajtrku se bomo podali na štart maratonske trke. Banjaluški maraton je certificiran s strani AIMS, poleg najdaljše preizkušnje (42,195m), je možna udeležba tudi na polmaratonu, 10 km in štafetnem teku ter Fun Run-u, za najmlajše pa je organizator pripravil »Bambini maraton«. Pregovorno prijazni  gostitelji vas k udeležbi vabijo s sloganom »da naj prebudite svojega notranjega heroja in pustite sled na banjaluškem asfaltu«. Po končani manifestaciji in prihodu vseh udeležencev v cilj, si nekaj časa vzamemo za osvežitev ali kosilo, nato sledi vožnja proti domu. Prihod v Slovenijo v  večernih urah.

CENA: 265 EUR (pri udeležbi min. 30 potnikov)

Cena vključuje:
  • avtobusni prevoz,
  • 3 x nočitev z zajtrkom v 1/2 twc,
  • oglede po programu,
  • stroške priprave in organizacije izleta.
Doplačila (po želji):
  • večerja ob glasbi v nacionalni restavraciji,
  • vožnja z dajakom .