AZORI

Odmaknjeni Azori, skrivnostno in osupljivo lepo vulkansko otočje sredi Atlantika, ki ga sestavlja devet večjih, naseljenih ter več manjših otokov in čeri in so od evropske celine oddaljeni 1360 kilometrov že desetletja veljajo za prestižno in eksotično turistično destinacijo, zlasti nepogrešljivo za ljubitelje trekinga in neokrnjene narave, saj ponujajo izjemna pohodniška doživeta. 

1. DAN: ponedeljek, 21.10.2024 Slovenija – Horta, otok Faial

Transfer do enega od bližnjih letališč in polet proti otoku Faial, lociranem v osrednjem delu otočja. Skupaj z otokoma Sao Jorge in Pico tvori območje imenovano Trikotnik (Triângulo), velja pa za najzahodnejšo točko Evrope. Zaradi v pomladnih mesecih cvetočih modrih hortenzij, ki se bohotijo na vsakem koraku ga imenujejo tudi Modri otok (Ilha Azul) in je kot ustvarjen za ljubitelje narave in aktivnosti na prostem. Vožnja do hotela, nastanitev in nočitev.

2. DAN: torek, 22.10.2024 Horta  (*opazovanje kitov)

Zajtrk. Sledi ogled Horte, glavnega mesta otoka. Mesto s slikovito lego in zanimivo arhitekturo velja za najbolj »svetovljansko« na Azorih in dobesedno živi z morjem, kar je vidno na vsakem koraku. Med sprehodom si bomo ogledali nekatere mestne znamenitosti, kot ste cerkvi São Salvador in Nossa Senhora do Carmo, trdnjavo Santa Cruz iz 16. stoletja ter tudi eno od najbolj zanimivih marin na svetu – pisano Molo della Marina di Horta, na daleč znano po ročnih risbah, »pečatu«, ki ga jadralci iz vsega sveta med prečenjem Atlantika – običajno se med plovbo ustavijo prav v tem pristanišču – pustijo za seboj. Zavili bomo tudi v znameniti bar Peter’s Café Sport, družinski lokal z dolgoletno tradicijo, znan po pristni lokalni kulinariki in domačem gin tonicu. Po osvežitvi sledi prost popoldan za samostojno raziskovanje mesta ali poldnevni izlet za opazovanje kitov (*opcijski izlet – doplačilo). Povratek v hotel. Nočitev.

3. DAN: sreda, 23.10.2024 otok Pico (2-3 ure hoje)

Po zajtrku se odpeljemo v pristanišče, od koder s trajektom odplujemo na otok Pico, zna tudi kot  “Gorski otok” saj se na njem nahaja najvišji vrh Portugalske (2351 mnv). Zgodovina otoka je tesno povezana s tradicijo kitolova, nekoč zelo pomembne gospodarske panoge ter vinogradništva, po katerem otok slovi. Vinorodno območje je zaradi izjemne kulturne vrednosti in posebnega načina obdelave vinske trte od leta 2004 uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Sledi krajši pohod po zanimi Vinhas da Criacao Velha treking stezi (6,9km, približno 2 uri lahkotne hoje), nato pa si privoščimo kosilo. Potep bomo zaključili z ogledom najstarejše vasi na otoku, Lajes, kjer najdemo nekdanjo klavnico kitov ter ogledom Muzeja kitolovcem (Museu dos Baleeiros) v Sao Roque, nekoč pomembnem ribiškem središču, kjer nas bodo seznanili s kitolovstvom, zlasti  v 18. stoletju zelo dobičkonstno dejavnostjo. Po ogledu se s trajektom vrnemo nazaj na Faial. Vožnja do hotela. Nočitev.

4. DAN: četrtek, 24.10.2024 otok Faial (3-4 ure hoje)

Zajtrk. Sledi poldnevni izlet po otoku. Faial je znan po številnih razglednih točkah in edinstvenih kotičkih, ki ponujajo prekrasne razglede na sosednje otoke, Pico, Sao Jorge in Graciosa. Ena takšnih je razgledna točka  Ponta de Espalamaca Belvedere, ob spomeniku (30m visok križ), posvečenem Nossa Senhorada Conceicao, kjer ob lepem vremenu lahko uživamo ob pogledu na mesto Horta, ostanke svetilnika Ponta da Ribeirinha in bližnji otoček Sao Jorge. Nadaljevanje vožnje do, po mnenju mnogih, najlepšega dela otoka – ugaslega ognjenika Caldeira, katerega krater imenovan Caldeira do Faial (s premerom 2 km. in globino do 400m), je skupaj s slikovito okolica del naravnega rezervata z zaščiteno floro in favno. Podali se bomo na pohod do (7 km., približno 2,5 ure lahke)  do ugaslega vulkana Capelinhos, nazadnje aktivnega med letoma 1957 in 1958, kjer nas neporaščena pokrajina okrog ognjenika in polja lave opozarjajo na nedavno vulkansko delovanje. Postanek, nato vožnja na letališče in polet proti Sao Miguelu, največjemu izmed Azorskih otokov. Pristanek v Ponta Delgadi in transfer do hotela. Nastanitev in nočitev.

5. DAN: petek, 25.10.2024 Sao Miguel  (2-3 ure hoje)

Po zajtrku se podamo na poldnevno raziskovanje otoka, ki nas v hipu očara s svojo lepoto in barvito pokrajino, slovi pa tudi po izjemni lokalni kulinariki. Prvi del dneva bomo preživeli v Ponta Delgadi, pristaniškem mestu, kjer bomo ob vodenem ogledu imeli možnost spoznati njegove glavne znamenitosti. Po ogledu se odpravimo do ene od največjih zanimivosti otoka, ugaslega kraterja »Sete Cidades«, znotraj katerega sta dve povezani jezeri, Modro in manjše, Zeleno jezero, po stari legendi, pa naj bi jezeri s solzami napolnila zaljubljenca, ki zaradi prepovedi svoje ljubezni nista mogla okronati s poroko. Sprehodili se bomo še do razgledne točke »Vista do Rei«, izhodišča za treking po poti Sete Cidades (7km, približno 2 uri lahkotne hoje). Po končanem pohodu povratek v hotel. Nočitev

6. DAN: sobota, 26.10.2024 Fogo in Furnas (2 uri hoje)

Po zajtrku se odpravimo v notranjost otoka, proti Lagoa do Fogo, jezeru vulkanskega izvora, lociranem na 575 metrov nadmorske višine, najvišje ležečem in enem od najlepših jezer na otoku. Krajši postanek na bližnji razgledni točki, nato nadaljevanje vožnje do Ribeira Grande, kjer naredimo postanek za ogled zgodovinskega  mestnega središča s prekrasnim kamnitim mostom z osmimi loki. Na poti proti dolini Furnas se ustavimo še na plantaži čaja – edini tovrstni plantaži v celotni Evropi in obiščemo tovarno v Gorreani, kjer nas seznanijo z organsko pridelavo čaja in nam pripravijo krajšo degustacijo. Zapeljali se bomo do jezera Furnas, tretjega največjega na otoku Sao Miguel, kjer bomo med sprehodom uživali ob pogledu na bujno okoliško vegetacijo in številne še delujoče vroče gejzirje, ki služijo tudi kot »naravne pečice« za pripravo jedi. Posebna atrakcija kraja je s pomočjo geotermalne energije pripravljena tradicionalna azorska jed – Cozido, ki jo bomo poskusili v eni od tamkajšnjih restavracij. Gre za obrok – enolončnico skuhano v vulkanskih fumarolah, sama priprava jedi pa traja 6-7 ur. Po kosilu se podamo na ogled čudovitega botaničnega parka Terra Nostra, enega od najlepših evropskih parkov s termalnimi vrelci.  Povratek v Ponta Delgado. Nočitev.

7. DAN: nedelja, 27.10.2024 Nordeste (2-3 ure hoje)

Zajtrk. Zadnja tura nas bo popeljala skozi najmanj poseljen del otoka, območje neverjetnih naravnih lepot in številnih prekrasnih razglednih točk, hkrati pa tudi najbolj odročen del Sao Miguela. Prvi postanek naredimo pri naselbini Povoacao, znani kot prvotno območje ki so ga Portugalci poselili že v 15. st., nato pa se odpravimo  na krajši pohod po okolici.(Sanguinho trekking – 4,5 km, približno 2 uri hoje). Po končanem pohodu sledi  kosilo, nato vožnja proti mestu Nordeste, skozi predel znan po mogočnih klifih, ki jih je moč občudovati vzdolž celotne obale. Na poti nazaj se ustavimo še v narodnem parku Ribeira dos Caldeiroes, kjer si ogledamo enega od najbolj atraktivnih slapov na otoku (»Nnevestina tančica«), k je še zlasti očarljiv v času cvetenja hortenzij, saj je takrat okolica slapu polna teh prelepih rož.  Vrnitev v Ponta Delgado. Nočitev.

8. DAN: ponedeljek, 28.10.2024 Ponta Delgada – Slovenija

Zajtrk. Vožnja na letališče in polet proti Sloveniji. Transfer do izhodiščnega kraja.

CENA: 1590€ (pri udeležbi min. 15 potnikov)

Cena vključuje:

 • letalski prevoz z vsemi letališkimi in varnostnimi pristojbinami,
 • notranji let (Faial – Sao Miguel),
 • vožnjo s trajektom na otok Pico,
 • transfer do odhodnega letališča in nazaj,
 • vse prevoze na otokih,
 • 7 x nočitev z zajtrkom v hotelih****,
 • 4 x kosilo na celodnevnih izletih,
 • prisotnost angleško govorečega vodnika ves čas potovanja,
 • premstvo slovenskega vodnika,
 • stroške priprave in organizacije potovanja.

Doplačila:

 • ogledi in vstopnine: Vulkan Capelinhos, jezero Furnas, botanični vrt Terra Nostra, Scrimshaw muzej, Horat muzej, Carlos Marchado muzej, Muzej kitolovcem – predvidoma 40€.
 • ogled kitov (po želji): 63€
 • enoposteljna soba: 350€

   

 

 

***Čas odhoda in vrnitve je prilagojen voznemu redu letalskega prevoznika in ne vpliva na vsebino programa.