AKTIVNA JORDANIJA

1 .DAN: ponedeljek, 06.05.2024 (Slovenija – Amman)

Transfer do enega izmed bližnjih letališč in polet proti Ammanu. Vožnja do hotela. Nastanitev. Večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 07.05.2024 (Amman – naravni rezervat Ajloun – Jerash – Amman)

Po zajtrku se odpravimo v naravni rezervat Ajloun, ki leži na severozahodu Jordanije v provinci Ajloun. Od leta 1988 zaščiteno območje zajema 13 kvadratnih kilometrov  površine, odete v naravne gozdove bora, hrasta, pistacij in jagodičnic, skozi katere so speljane številne pohodniške poti. Po eni izmed the se bomo podali (pribl. 2-3 ure hoje v obe smeri) na  razgledno točko (1000 mnv), ki ponuja čudovit razgled na zimzeleni gozd in okoliške vasi. Po pohodu se odpravimo proti Jerashu, mestu ki je vse do danes ohranilo svojo prvinskost in kjer so ostanki iz Decapolisa (skupina desetih mest na vzhodni meji Rimskega cesarstva) najbolje ohranjeni. V starodavni Jerash, arheološki biser Jordanije in eno od najlepših staro rimskih mest v tem delu sveta, zaradi česar se ga je prijel vzdevek “Pompeji bližnjega vzhoda” vstopimo skozi mogočna Južna vrata (South Gate) in se sprehodimo skozi čudovit portik Cardo Maximus (z ohranjenimi več kot 500 stebri), si ogledamo hiše Omajadov (ki segajo v zgodnje muslimansko obdobje), Katedralo –  tri ladijska stebrasta bazilika iz konca 4.st, Teodozijevo cerkev, baziliko z visokimi korintskimi stebri, veličasten 22 metrov širok Nimfej, dvonadstropno svetišče iz 2. stoletja ter severno gledališče s približno 800 sedeži. Nadaljevanje vožnje do Mrtvega morja, ki z lego kar 423 metrov pod morsko gladino velja za najnižjo točko na zemlji. Morje, ki je pravzaprav 15 km široko in in 50 km dolgo jezero, ki na zahodu meji na Izrael, na vzhodu pa na Jordanijo, velja za tretje najbolj slano na svetu,  plavanje in “lebdenje” v njem, kar omogoča njegova izjemna gostota, pa je neponovljiva izkušnja, ki se za zmeraj vtisne v spomin. Po kopanju povratek v Amman. Večerja in nočitev.

3. DAN: sreda, 08.05.2024 (Amman – Naravni rezervat Dana – Mala Petra)

Po zajtrku vožnja v naravni rezervat Dana, največji rezervat v tej bližnje vzhodni državi, ki meri kar 320 kvadratnih kilometrov in se razprostira od višavja na nadmorski višini 1500 metrov do obale mrtvega morja in puščave. Gre za še enega od neodkritih jordanskih zakladov, ki kar kliče po tem da se ga razišče. Pri kampu pod gorovjem Rummana, zapustimo avtobus in se peš (pribl. 2 uri hoje) podamo do Dane, istoimenske stare vasice na vzhodnem robu doline. Med hojo skozi terasaste vrtove bomo ves čas uživali ob pogledu na strma pobočja Wadi doline, ponuja pa se tudi nešteto kulis in motivov za fotografiranje. Vas s tradicionalno grajenimi kamnitimi hiškami je odlično izhodišče za izlete po okolici. Krajši postanek za osvežitev, nato nadaljevanje vožnje do Male Petre, »predmestja« zgodovinske nabatejske prestolnice, kjer prav tako najdemo nekaj lepo ohranjenih primerkov arthitekture iz tega časa. Po ogledu vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek, 09.05.2024 (Petra – Wadi Rum)

Po zajtrku se odpravi mo na ogled “Rožnatega mesta”. Pred več kot 2000 leti iz pod rok arabskih Nabatajcev v rdeče skale vklesano zgodovinsko mesto Petra velja za enega od najlepših krajev na svetu, ostanke antičnega mesta pa je Unesco že leta 1985 uvrstil na seznam spomenikov svetovne kulturne deiščine. Sprehodili se bomo (lahko pa si privoščimo tudi jahanje konjev) do začetka soteske Siq,  od koder nadaljujemo skozi fascinantno, ozko sotesko, katere stene se dvigajo tudi do 200 metrov visoko in velja za “vhod” v staro davno mesto. Na samem koncu soteske se odpre nepozaben pogled na najznamenitejšo stavbo nabatajskaga mesta, Zakladnico Al-Khazneh, ki se v objemu strmih sten razodne v vsej svoji lepoti. Pogled na fasado s korintskimi detajli, izklesanimi v rjavo-rdečo skalo je naravnost osupljiv. Petra je bila zahodnjakom skoraj neznana in je samevala do leta 1812, ko naj bi jo “odkril” švicarski popotnik, danes pa je največja jordanska znamenitost in eno od čudes sveta. Prosto za sprehod po starodavnih ulicah in raziskovanje mesta. Nadaljevanje vožnje v slovito rožnato puščavo Wadi Rum, še eno jordansko znamenitost. Wadi Rum, kraj, kjer se piščava stika z gorami je nekakšen preplet puščavskih širokih dolin, nad osrednjo, ki je videti kot velikanska arena pa kraljuje kamniti velikan Jebel Rum, ki je s svojimi 1754 metri eden najvišjih jordanskih vrhov. Nastanitev v puščavskem kampu. Večerja in nočitev (spanje v šotorih).

5. DAN: petek, 10.05.2024 (Pohod v puščavi Wadi Rum)

Zajtrk. V spremstvu beduinskega vodiča se bomo podali na predvidoma 3-4 urni pohod po puščavi. Med hojo po mehkem pesku bomo uživali ob pogledu na številne od vetra razbrazdane kamnite osamelce ki jih je narava tisočletja ustvarjala ter nenavadne peščene formacije, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji fotografiranja, saj je ponekod kulisa kot za to ustvarjena. Po končanem pohodu vrnitev v kamp. Pristno puščavsko avanturo bomo končali s tradicionalno večerjo in opazovanjem zvezdnatega nočnega neba, kar je prav posebno doživetje. Nočitev v šotorih.

6. DAN: sobota 11.05.2024 (Naravni rezervat Mujib – Mrtvo morje)

Vožnja v Naravni rezervat Wadi Mujib, najnižji naravni rezervat na svetu, imenovan tudi jordanski Veliki kanjon. Globoka soteska reke Mujib, obdana s strmimi pečinami skozi vse leto ponuja obilico adrenalinskih užitkov, ki so zaradi varnosti in potrebne opreme vodeni. Po predhodni pripravi se bomo proti dober kilometer oddaljenemu slapu podali s sprva nezahtevnim sprehodom po nizki reki, ki kasneje postaja vedno bolj globoka in deroča in zahteva precej truda, saj je posamezne dele potrebno premagati s plezanjem in vlečenjem po vrveh, kar dodobra požene kri v žilah. Hoja proti rečnemu toku in vzpenjanje po skalah tu in tam popestri tudi kakšen manjši slap, ki ga je potrebno premagati po vrveh, kar zahteva nekaj več moči v rokah. Nagrada za vložen trud pa je pogled na veličasten slap na samem koncu soteske, kjer se nekoliko spočijemo in se po isti poti vrnemo nazaj. Plavanje z rečnim tokom in spuščanje niz slapiče je sicer nekoliko lažje, pa nič manj zabavno. Ta nepozabna dveurna “mokra” avantura v barviti soseski je za mnoge ena od najlepših doživetij na potovanju. Vožnja do hotela ob Mrtvem morju. Večerja in nočitev.

7. DAN: nedelja, 12.05.2024 (Mrtvo morje – Gora Nebo – Madaba – Amman)

Po zajtrku se najprej naužijemo prostega časa ob Mrtvem morju, ob 12.00 uri pa se po slikoviti Kraljevi cesti, nekoč trgovski poti od življenskega pomena na starodavnem bližnjem vzhodu, odpravimo proti Ammanu. Med potjo se ustavimo na gori Nébo (710m) v hebrejski Bibliji omenjeni kot kraj, od koder je Mojzes gledal “Obljubljeno deželo”. Ogled ostankov bizantiske cerkve iz druge polovice 4. stoletja, nato nadaljevanje vožnje do Madabe, mesta kjer živi večina krščanskega prebivalstva in je znano po čudovitih bizantinskih mozaikih. Največja znamenitost pa je zagotovo mozaični zemljevid, del talnega mozaika v cerkvi Sv. Jurija, ki velja za najstarejšo ohranjeno originalno upodobitev Svete dežele. Po ogledu pot nadaljujemo do Ammana, nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

8. DAN:  ponedeljek, 13.05.2024 (Amman – Slovenija)

Transport do letališča v Ammanu in polet nazaj proti Sloveniji.

CENA: 1380 EUR (pri udeležbi min. 15 oseb)

1299 EUR – ob prijavi (s plačilom akontacije) do 31.12.2023  

Cena vključuje:
 • transfer na letališče,
 • letalski prevoz,
 • vsi lokalni prevozi po programu,
 • 5 x polpenzion v hotelih ***/****,
 • 2 polpenzion v beduinskem kampu – Standard šotorji (Wadi Rum),
 • plavanje v mrtvem morju,
 • jahanje konjev (Petra)
 • vse vstopnine in oglede po programu,
 • spremstvo slovenskega in lokalnega, angleško govorečega vodnika,
 • ureditev vizuma,
 • stroške organizacije in priprave potovanja.
Doplačila:
 • enoposteljna soba: 200 EUR,
 • zdr. zavarovanje za tujino,  
 • doplačilo v primeru manjše skupine (10- 15 oseb): 80 EUR
Jordanija