MLJET

Mljet, ki mu zaradi bujne vegetacije, stoletnih gozdov borovcev in pinij pravijo tudi »zeleni otok«, je eden od najbolj sončnih in za mnoge najlepši otok Jadranskega morja.

1. DAN: ponedeljek, 23.09.2024

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja mimo Splita do kraja Praprotno, kjer se vkrcamo na trajekt. Po slabi uri plovbe prispemo na Mljet. Vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 24.09.2024 (3 – 4 ure hoje)

Zajtrk. Sprehod do malega mostu, od koder ob jezeru nadaljujemo do pristanišča. Ena od največjih znamenitosti Mljeta sta prav slana jezera, Veliko in Malo jezero, ki sta preko naravnega kanala povezana z morjem. Vožnja z ladjico na slikoviti otoček Sv. Marije z istoimensko cerkvijo in benediktinskim samostanom iz 12. st., ki se nahaja sredi Velikega jezera in je izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena, velja pa za simbol otoka in nacionalnega parka Mljet. Po ogledu vrnitev v hotel. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

3. DAN: sreda, 25.09.2024 (5 ur hoje)

Zajtrk. Vožnja do Zabrežja, kjer zapustimo avtobus in se po mljetski planinski transverzali povzpnemo na najvišji vrh otoka – Veliki grad (514m). Spust v Babino polje, eno izmed najstarejših in hkrati največje ter najvišje ležeče naselje na otoku, znano tudi po tem, da je za časa Dubrovniške  republike v njem stanoval mljetski knez. Po krajši osvežitvi nadaljujemo do Odisejeve špilje, znane otoške atrakcije, do katere vodijo strme stopnice. Gre za geomorfološki fenomen – kraško votlino, ki zaradi odlomljenega stropa deluje kot jama ki je z naravnim tunelom povezana z odprtim morjem. Jamo povezujejo z  legendo, po kateri naj bi prav v njej po brodolomu sedem let bival epski junak Odisej, ki ga je začarala prelepa nimfa Kalipso. Po ogledu se bomo med oljčnimi nasadi sprehodili do avtobusa. Vožnja do hotela. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek, 26.09.2024 (3-4 ure hoje)

Po zajtrku se bomo po mljetski planinski transverzali najprej podali do Debelega rta in rta Lenge na južni strani otoka, od tam pa nas bo pot peljala do Polač, ki velja za eno od starejših naselij na Mljetu ter naprej, do naselja Babine kuće, na sami obali Velikega jezera. Postanek za kopanje in osvežitev, nato vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

5. DAN: petek, 27.09.2024 (3-4 ure hoje)

Zajtrk. Sprehod do naselja Soline, katerega zgodovina je trdno povezana z benediktinskim redom ki je stoletja deloval iz opatije na otočku Sv. Marije. V neposredni bližini, na morski obali po naravni poti nastaja sol, ki se je za časa Benediktincev in kasneje zbirala in shranjevala prav v Solinah, od tod tudi ime naselja. Po krajšem postanku se povzpnemo na vrh Motokuc (251m), od tam pa se preko Velikega Skladina (157m) spustimo v Babine kuće. Možnost kopanja. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: sobota, 28.09.2024 (3-4 ure hoje)

Po zajtrku vožnja do Vilinskega vrela, kjer zapustimo avtobus in se najprej podamo na vrh Veliki planjak (392m), nato pa še na Grabovo glavo (384m). Po krajšem postanku se preko Ivanjega polja spustimo v Kozarice, prikupno ribiško in turistično naselje. Osvežitev in (po želji – doplačilo) kosilo – ribji krožnik v tamkajšnji domači gostilni. Nekaj prostega časa za kopanje, nato vrnitev v kraj nastanitve. Večerja in nočitev.

7.DAN: nedelja, 29.09.2024

Zajtrk. Vožnja do Sobre, kjer se vkrcamo na trajekt. Po prihodu v Praprotno nadaljevanje vožnje z vmesnimi postanki proti domu. Prihod v Slovenijo v poznih večernih urah.

CENA: 560 EUR (pri udeležbi min. 15 potnikov)

Cena vključuje:
  • avtobusni prevoz,
  • vožnjo s trajektom na relaciji Praprotno – Sobra in nazaj,
  • 6 x polpenzion v hotelu***,
  • stroške priprave in organizacije izleta.
Doplačila na kraju samem:
  • turistična taksa,
  • vstopnina za NP Mljet.