HVAR

Hvar je eden od najlepših ter najbolj sončen hrvaški otok, ki ga sonce greje povprečno 2718 ur letno. Bogastvo borovih gozdov, dišeča polja lavande, prekrasne plaže in zalivčki ter dobra gastronomija so le delček tistega, zaradi česar priznani svetovni popotniški vodniki Hvar uvrščajo med top 10 turističnih destinacij na svetu. Poleg edinstvene arhitekture in razkošne mediteranske narave se Hvar ponaša z izjemno bogato kulturno dediščino, Starogradsko polje, ki so mu geometrijo zarisali že stari Grki, procesija »Za križen« in unikatna Hvarska čipka iz agave, uvrščena na Unesco-v seznam nematerialne kulturne dediščine, pa sodijo med najpomembnejše kulturne zaklade tega magičnega otoka.

1. DAN: sobota, 08.06.2024

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja po avtocesti mimo Zagreba do Splita, kjer se vkrcamo na trajekt. Po prihodu na Hvar vožnja v kraj nastanitve. Večerja in nočitev.

2. DAN: nedelja, 09.06.2024

Po zajtrku vožnja do vasice Brusje, izhodišča za vzpon vrh Velika glava (330m), od koder se  po krajšem postanku podamo do Napoleonove trdnjave (227m), ki ponuja edinstven panoramski razgled na Hvar in Paklene otoke. Spustimo se do trdnjave Fortica (Španjola) iz 16.st., ki kraljuje nad starim delom mesta, nato še v mesto Hvar, katerega stari del je pod zaščito Unesco-a, zaradi bogate kulturno zgodovinske dediščine, izjemnih naravnih lepot in atraktivne turistične ponudbe pa je priljubljen počitniški cilj tako za tiste, ki iščejo mir in počitek, kot tudi druge, kulturnih in družabnih dogajanj ter zabave željne. To slikovito otoško mesto v poletnih mesecih gosti številne glasbenike, gledališke in folklorne skupine, kar dodobra popestri kulturno dogajanje in mestu da prav poseben čar. Po ogledu  vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

3. DAN: ponedeljek, 10.06.2024 (3 – 4 ure hoje) ali *Izlet Pakleni otoci (doplačilo)

Zajtrk. Iz hotela se preko Starogradskega polja, ki je od leta 2008 uvrščeno na UNESCOV seznam svetovne dediščine podamo do Starega Grada, mesteca v severozahodnem delu otoka. Stari grad,  ki je nastal na ostankih nekdanjega antičnega mesta Pharos (384 l.pnš) je najstarejše mesto na otoku,  na ogled ponuja številne kulturno zgodovinske znamenitosti: Cerkev sv. Ivana (1147.l.),  Tvrdalj – utrjena vila pesnika Petra Hektorovića in Cerkev sv. Roka, ki jo je prav tako dal postaviti Petar Hektorović, leta 1569,.. Sledi panoramski sprehod in ogled. Popoldan vrnitev z avtobusom v hotel. Prosto za kopanje i druge samostojne aktivnosti. Večerja in nočitev.

4. DAN: torek, 11.06.2024

Zajtrk. Dan bo namenjen kopanju ali samostojnemu raziskovanju otoka.

5. DAN: sreda, 12.06.2024 (4 – 5 ure hoje)

Zajtrk. Vožnja do izhodišča za vzpon na najvišji vrh otoka, Sv. Nikola (628m), na katerem stoji cerkvica, ki so jo domačini postavili že v 15. st. Po »osvojitvi« vrha in osvežitvi se spustimo v vas Svirče, kjer nas bo čakal avtobus. Vrnitev v hotel. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

6. DAN: četrtek, 13.06.2024 (3-4 ure hoje)

Zajtrk. Iz hotela se najprej peš podamo do vasice Vratnik, nato pa se povzpnemo še na vrh Grablje (511m). Po osvežitvi spust po dolini Drage do Jelse. Nekaj prostega časa za osvežitev, nato vrnitev v hotel. Popoldan prosto za kopanje in druge samostojne aktivnosti. Večerja in nočitev.

7. DAN: petek, 14.06.2024

Po zajtrku vožnja do pristanišča v Starem gradu, kjer se vkrcamo na trajekt. Plovba do Splita, nato nadaljevanje vožnje proti domu. Predviden prihod v Slovenijo v večernih urah.

CENA: 570 EUR (pri udeležbi min. 30 potnikov)

Cena vključuje:
  • avtobusni prevoz,
  • 6x polpenzion v hotelu 4* – Labranda Senses Resort
  • 2x trajekt,
  • prisotnost planinskega vodnika,
  • stroške priprave in organizacije potovanja.
Doplačila:
  • turistična pristojbina.