AMALFIJSKA OBALA

Sorentinski polotok skupaj z obalo Amalfi zaradi izjemnih naravnih lepot in številnih kulturno zgodovinskih zakladov velja za eno od najbolj čarobnih in tudi najbolj obiskanih turističnih destinacij v Italiji, leta 1997 pa je območje uvrščeno na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Kraji, ki so bili poseljeni že v antičnih časih, danes, s svojo dih jemajočo naravo, številnimi smaragdnimi zalivčki, prikupnimi, v hrib vklesanimi vasicami in značilno italijansko ležernostjo, v najboljšem pomenu te besede, privabljajo trume turistov, tudi tistih najbolj petičnih.

1. DAN: četrtek, 24.10.2024

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja mimo Bologne, Firenc in Rima v pokrajino Campania. Nastanitev v okolici Neaplja. Večerja in nočitev.

2. DAN: petek, 25.10.2024 (3 ure hoje)

Zajtrk. Sledi vožnja v Amalfi, po katerem je obala dobila ime, prestižni letoviški in kopališki kraj, katerega osrednji del predstavlja katedrala na mestnem trgu. Zgodovina mesta seže v 6. stoletje, v 9. stoletju pa je slovelo kot ena prvih italijanskih pomorskih republik, ki je za pomorsko prevlado tekmovala celo z Genovo in Benetkami. Krajši postanek za ogled. Nadaljevanje vožnje do kraja Pontone, od koder se peš podamo do hribovske vasice Ravello (359m), ki poleg edinstvene panorame in prekrasnega pogleda na obalo očara tudi s svojimi ozkimi ulicami obdanimi s prestižnimi vilami, ki so njena največja zanimivost. Med njimi najdemo znamenito Villo Rufolo, v kateri vsako leto v poletnih mesecih poteka Ravello Festival – sedemdeset dni plesa, glasbe, filma, razstav in drugih kulturnih dogodkov, tradicionalno pa se zaključi s koncertom ob zori. Panoramski sprehod, nato vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

3. DAN: sobota, 26.10.2024 (4 ure hoje)

Zgodnji zajtrk. Vožnja v pristanišče Sorrento, od koder s trajektom zaplujemo proti Ischii, hribovitemu vulkanskemu otoku, ki sodi med najlepše italijanske otoke, znan pa je tudi po številnih termalnih vrelcih. Po izkrcanju sledi dve urni vzpon na najvišji vrh otoka, Monte Epomeo (788m), od koder je prečudovit razgled na celotni otok. Po osvežitvi spust v mestece Forio. Krajši postanek, nato vrnitev s trajektom na celino. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

4. DAN: nedelja, 27.10.2024 (3 ure hoje)

Po zajtrku vožnja do izhodišča za vzpon na najvišji vrh, San Michele – 1444m. Po osvojitvi vrha se spustimo v Positano, eno najlepših mest na amalfijski obali. Nekoč ribiška vasica, danes mondeno letovišče, katerega zaščitni znak so čudovite peščene plaže in živobarvne hiške, še vedno ohranja svoj starodavni šarm. Slovi tudi po limonah in različnih izdelkih iz tega rumenega sadeža, zlasti Limoncello – limonov liker, posebnost celotnega kraja, pa naj bi bil tu nadvse okusen. Nekaj prostega časa za kopanje in osvežitev, nato vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

5. DAN: ponedeljek, 28.10.2024 (2-3 ure hoje)

Zajtrk. Vožnja v pristanišče Sorrento, od koder se s trajektom podamo na približno 20 minut plovbe oddaljen in nadvse slikovit otoka Capri, ki velja za enega bolj prestižnih letovišč v Italiji, slovi pa po številnih naravnih znamenitostih. Iz izkrcanju se podamo na ogled otoka, med drugim znanega po tem, da sta na njem nekaj časa bivala tudi Eisenhower in Churchill. Polega glavnega mesta Capri si bomo ogledali tudi zanimivo vasico Anacapri, od koder se (po želji lahko tudi z žičnico) povzpnemo na vrh Solare, ki ponuja čudovit razgled na Naepeljski zaliv. Popoldan vrnitev v kraj nastanitve. Večerja in nočitev.

6. DAN: torek, 29.10.2024 (2-3 ure hoje)

Zajtrk. Vožnja na izhodišče za vzpon na ognjenik Vezuv, ki je leta 79 (našega štetja) ob izbruhu popolnoma uničil in z lavo in pepelom prekril antična mesta Pompeje, Stabije in Herculaneum, zadnje delovanje edinega še aktivnega vulkana na Evropski celini pa je zabeleženo leta 1944. Iz vrha se ponuja fascinanten razgled na vulkansko žrelo na eni in Neapelj na drugi strani. Po želji si bomo ogledali tudi Pompeje, znano arheološko najdišče, za rimskim Kolosejem drugo najbolj obiskano turistično znamenitost v Italiji. Vožnja v Neapelj. Panoramski sprehod po nadvse živahnem mestu, ki se ponaša z dolgo zgodovinsko, kulturno in tudi gastronomsko tradicijo, na ogled pa ponuja številne ostanke italijanske umetnosti, ki je stoletja bila zibelka evropskega umetniškega ustvarjanja. Nekaj prostega časa  za pravo neapeljsko pizzo, kavico ali nakupe, nato vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

7. DAN: sreda, 30.10.2024

Zajtrk. Vožnja z vmesnimi postanki proti domu. Predviden prihod v Slovenijo v poznih večernih urah.

CENA: 670€ (pri udeležbi min. 15 oseb)

Cena vključuje:
  • avtobusni prevoz,
  • 6 x polpenzion v  1/2 twc *** nacionalne kategorije,
  • zunanje oglede po programu,
  • stroške priprave in organizacije potovanja.
Doplačilo:
  • vstopnine,
  • turistična pristojbina.
Amalfi