ALBANIJA

Albanija je kljub dolgotrajni izoliranosti že dobila svoje mesto na turistični mapi sveta in postaja vse bolj zaželena turistična destinacija. Neokrnjena narava, prikupne  vasice, številni kulturno zgodovinski spomeniki, prepletanje tradicionalnega in modernega ter dejstvo, da je za mnoge še vedno popolna neznanka, so glavni turistični aduti te male, pretežno planinske države.

1. DAN: ponedeljek, 12.08.2024

Odhod iz običajne lokacije predvidoma ob 00.30. Nočna vožnja do Dubrovnika ter naprej, mimo Nikšića in Podgorice do Plava. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 13.08.2024 (7- 8 ur hoje)

Zajtrk. Vožnja do izhodišča za pohod, vasi Vusanje (1100m), od koder se peš podamo do prevoja Čafa Pess (1776m), nato pa se (po želji) povzpnemo še na atraktiven vrh Arapi (2217m). Spust v Thethi (850m). Dolina Tethi, najbolj impresiven je njen severni del, velja za najpomembnejši planinsko turistični center severne Albanije, obkrožajo pa jo strme planine, katerih posamezni vrhovi presegajo tudi 2500 metrov višine. Nastanitev v penzionu, večerja in nočitev.

3. DAN: sreda, 14.08.2024 (6 ur hoje)

Po zajtrku nas čaka pohod iz doline Thethi v dolino Valbona, ki je prav tako nacionalni park in pravi »biser« Prokletij. Zaradi veličastne narave, fascinantnih okoliških vrhov, številnih jezer ter raznovrstne flore in favne predstavlja pravi raj za alpiniste, planince in druge ljubitelje narave. Do prevoja Čafa Valbona (1966m), ki ponuja prekrasen razgled na celotno Dolino Valone in Thethi, bomo potrebovali okrog tri ure hoje ter še dodatni dve uri do vasi Valbona, »središča« nacionalnega parka. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek, 15.08.2024

Zgodnji zajtrk in transfer do mesta Bajram Curri, kjer se vkrcamo na trajekt. Po dve urni atraktivni vožnji prispemo v Koman, kjer nas bo čakal avtobus. Nadaljevanje poti do Kruje, enega od najlepših in turistično najbolj obleganih mest v državi. Ogled muzeja Skenderbega, zanimivega etnografskega muzeja in starega bazarja Kruje s trgovinicami, ki ponujajo avtentične suvenirje. Po osvežitvi nadaljujemo z vožnjo do Tirane, albanske prestolnice. Panoramski ogled mesta, nato vožnja z gondolo na atraktivno lokacijo v NP Dayti, kjer se nastanimo. Večerja in nočitev.

5. DAN: petek, 16.08.2024 (3 ure hoje)

Sprehod po NP Dayti. Zajtrk, spust v dolino. Vožnja do mesta Elbasan – Neokastra, ki je tesno povezan s srbsko in črnogorsko zgodovino. Krajši postanek za panoramski ogled in osvežitev. Nadaljevanje vožnje proti Korči, s postankom Pogradcu (možnost kopanja v Ohridskem jezeru). Po nastanitvi krajši panoramski ogled Korče, zanimivega, tretjega po velikosti albanskega mesta. Večerja in nočitev.

6. DAN: sobota, 17.08.2022 (2 uri hoje)

Krajši pohod po pogorju Morava. Zajtrk. Vožnja do Ghirokastra. Zanimivo mesto-muzej, ki je od leta 2005 pod zaščito Unesca je do danes ohranilo videz mesta »otomanskega tipa«. Ogled nekaterih znamenitosti: impozantne trdnjave, Zakateve hiše, Etnografskega muzeja (rojstne hiše Enverja Hodže)… Nastanitev, večerja in nočitev.

7. DAN: nedelja, 18.08.2024

Po zajtrku vožnja preko prelaza Gjere do polotoka Butrint, ki je nacionalni park in znano arheološko najdišče pod zaščito Unesca, velja pa za eno od najpomembnejših najdišč na Balkanu. Na relativno majhnem prostoru med jezerom Butrint in Krfskim prelazom se hranijo številni ostanki grške, ilirske, rimske in turške kulture. Ogled. Nadaljujemo z vožnjo do Himare, kjer si bomo nekaj časa vzeli za osvežitev in kopanje. Vožnja v NP Logora. Nastanitev, večerja in nočitev.

8.DAN: ponedeljek, 19.08.2024 (4-5 ur hoje)

Zgodnji zajtrk. Vožnja do prelaza (1100m), izhodišča za vzpon na najvišji vrh NP Logora, Qures (2018m). Po osvojitvi vrha vrnitev na izhodišče. Spust v zaliv Orikum, kjer naredimo postanek za osvežitev in kopanje. Nadaljevanje vožnje do Berata, po mnenju mnogih najlepšega albanskega mesta. Mesto-muzej, ki je prav tako pod zaščito Unesca, je razdeljeno na tri dele: Kalaja oz. zgornji grad, Gorica – predel pod mestnim obzidjem ter Mangalem ali »Mesto tisočerih oken«, kot ga še imenujejo. Ogled. Nastanitev, večerja in nočitev.

9. DAN: torek, 20.08.2024 (8 ur hoje)

Po zgodnjem zajtrku nas čaka celodnevni pohod po pogorju Tomori, najdaljši in hkrati najbolj atraktiven pohod. Z minibusi se bomo odpeljali do (približno uro vožnje oddaljenega) izhodišča na 1100m, od koder sledi vzpon na vrh Cafa Partizan (2416m) oz. »Baba Mustafa«, po legendi »sveti vrh«. Vrnitev v Berat, večerja in nočitev.

10. DAN: sreda, 21.08.2024

Zgodnji zajtrk in vožnja proti Sloveniji. Predviden prihod v Velenje v poznih večernih oz. zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

CENA:  980€ (pri udeležbi min. 15 oseb)

Cena vključuje:
  • avtobusni prevoz,
  • 9 x usluge polpenziona v penzionih in hotelih 3* 1/2 twc
  • 2 x organizacijo transferja (Plav – Vusanje, Valbona – Bajram Curi);
  • 1 x vožnjo s trajektom,
  • 1 x povratno vožnjo z gondolo,
  • vse zunanje oglede po programu,
  • spremstvo lokalnih in planinskih vodnikov,
  • stroške priprave in organizacije potovanja.