OMAN

Sultanat Oman, lepotica Arabskega polotoka, dežela med puščavo in gorami, ki s svojimi izjemnimi naravnimi lepotami, razgibano pokrajino, zelenimi oazami, belimi peščenimi plažami, ki jim ni videti konca ter razkošno prestolnico Muškat nikogar ne pusti ravnodušnega. Mirna in varna obmorska država, ki velja za eno izmed najbolj prijaznih in naprednih v tem delu sveta, kljub hitremu razvoju ohranja močno zasidrano tradicijo islama, ki se diskretno prepleta s sodobnostjo, z izjemno pestro zgodovinsko, kulturno in arhitekturno dediščino, značilno omansko kulinariko ter srčnostjo in gostoljubnostjo domačinov, ki vselej z nasmehom sprejmejo popotnike, pa ponuja eno najbolj pristnih doživetij Bližnjega vzhoda.

1. DAN: Ponedeljek, 11.03.2024 SLOVENIJA – MUŠKAT

Transfer do bližnjega letališča in polet proti Omanu. Po prihodu sledi srečanje in pozdrav predstavnika ter prevoz do hotela. Nočitev v Muškatu.

2. DAN: Torek, 12.03.2024 MUŠKAT

Zajtrk. Dan bo namenjen raziskovanju Muškata, mesta, ki velja za eno od najlepših na arabskem polotoku. Najprej se odpeljemo do čudovite Velike mošeje, najpomembnejšega verskega središča Omana, ki lahko sprejme tudi do 20.000 vernikov in je ena od največjih na svetu. O veličastnosti mošeje, ki je pravi arhitekturni čudež, pričajo velika pozlačena kupola, številni minareti, notranjost pa krasijo unikatne svetilke, bizantinski mozaiki, okrasje iz srebra in keramike, ročno tkana, 4.300 kvadratnih metrov velika in 21 ton težka perzijska preproga, ki slovi kot druga največja molilna preproga na svetu ter ogromni osrednji kristalni lestenec. Ogled. Sledi obisk muzeja Bait Al Zubair, kulturnega zaklada države, kjer se bomo seznanili z bogato dediščino omanske tradicije in kulture. Po ogledu se bomo po slikoviti promenadi Corniche zapeljali še do obzidanega predela starega mestnega jedra. Postanek za fotografiranje naredimo pri rezidenci njegovega veličanstva sultana Haitama bin Tarika, palači Al Alam, eni zmed najlepših zgradb v Omanu, ki jo obdajata utrdbi Mirani in Jalali, zgrajeni za časa portugalske zasedbe tega dela države. Potep po Muškatu bomo zaključili z obiskom tradicionalne mestne tržnice Muttrah Souq, ki jo sestavlja vrsta majhnih pisanih trgovin, ki ponujajo različne lokalne izdelke: dišave, srebrnino, začimbe, tradicionalna omanskega kadila, rute ter druge izdelke iz tekstila in se preizkusili v “barantanju” pri nakupih. Povratek v hotel. Nočitev.

Opomba: *Za vstop v Veliko mošejo obstaja kodeks oblačenja. Ženske morajo biti v celoti prekrite s šalom in nositi oblačila z dolgimi rokavi, moškim pa ni dovoljeno vstopiti v kratkih hlačah.

3. DAN: Sreda, 13.03.2024 MUŠKAT – WADI BANI AWF (Mountain Crossing) – BILAD SAYT – JEBEL SHAMS

Po zajtrku se z vozili na štirikolesni pogon odpravimo na krožno turo po Omanu. Prvi postanek naredimo na ribji tržnici Barkha, kjer je največ vrveža prav zjutraj, ko ribiči z morja pripeljejo svoj ulov. Pustolovščino nadaljujemo z adrenalinsko vožnjo v gorati predel skozi odmaknjeno, visokoležečo in izredno slikovito dolino Wadi Bani s številnimi pohodniškimi potmi in idilično zelenimi wadiji – tolmuni, primernimi tudi za kopanje, kar je zagotovo eden izmed vrhuncev terenskih voženj, ki jih moč doživeti v  Omanu. Obiskali bomo pristno vasico Bilad Sayt v samem osrčju visokega gorovja, ki z zelenimi terasami pod njo velja za eno od najlepših gorskih vasic. Po vijugastih cestah Wadi Bani Awf nadaljuejmo v starodavno vas Al Hamra z lepo ohranjenimi hišami iz blata, do naše končne destinacije, Jebel Shams. Nastanitev v turističnem resortu. Večerja in nočitev.

4. DAN: Četrtek, 14.03.2024 JEBEL SHAMS – NIZWA

Zgodnji zajtrk in ob 07:30 se začne naš razburljiv, pa vendar sorazmerno lahek pohod po Jebel Shams. Pot se vztrajno vzpenja čez strme robove pečin visokega kanjona, imenovanega “Gran Canyon Arabije”, ves čas pa ponuja naravnost osupljive razglede na dolino. Po približno uri in pol hoje (v eno smer) prispemo do osamljene stare vasice, ki nas s svojim videzom popelje v čas stoletja nazaj. Po vrnitvi na izhodišče sledi vožnja v Misfah, kjer so stare tradicionalne hiše iz blata spremenili v udobne penzione s pristnim omanskim pridihom. Seznanili se bomo s preteklostojo in kulturno dediščino vasi Misfah, med sprehodom občudovali starodavni vodni in namakalni system, t.i. “falaj”, domačini pa nam bodo z veseljem pokazali, kako potekajo njihova tradicionalna vsakdanja opravila. Nadaljujemo z vožnjo do Jabrina, kjer stoji eden izmed najmogočnejših omanskih gradov iz 17. stoletja, nekoč bivališče imama Bil’araba, ki slovi po čudovitih lesenih rezbarijah, stenskih poslikavah in drugih vrednih umetninah. Ogled. Postanek naredimo tudi v mistični vasi Bahla, z več stoletij starimi hišami, tradicionalno grajenimi iz blatne, na soncu sušene opeke. Obiskali bomo eno izmed lončarskih delavnic, saj je vasica med drugim znana tudi po arabskih lončarskih izdelkih. Sledi ogled ene od največjih in najstarejših trdnjave v Omanu, veličastne utrdbe  Bahla iz 13. stoletja, ki je po dolgi obnovi ponovno odprta za javnost. Mesto in samo trdnjavo obdajajo ostanki 12 km. dolgega obzidja, zaradi svoje izjemne zgodovinske in arhitekturne vrednosti pa je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Po ogledu vožnja do Nizwe, kulturne prestolnice Omana. Nastanitev v hotelu. Nočitev.

5. DAN: Petek, 15.03.2024 NIZWA – JEBEL AKHDAR – NIZWA

Po zajtku v bližnjem gostišču se podamo na ogled Birkat Ul Mauz, čarobnega mesta, obdanega z nasadi datljev, katerega največja zanimivost je starodavni namakalni sistem, razvit že v železni dobi (približno 1300 – 300 pr. n. št.), ki je prav tako uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Krajši sprehod, nato nadaljevanje vožnje do Wadi Al Madeena, od koden nas 36 km dolg odsek ovinkaste ceste pripelje v Jebel Akhdar (planota na 2000 mnv), zeleni dragulj gorovja Al Hajar – “sadovnjak Omana”, kot ga še imenujejo, resnično edinstven kraj na Arabskem polotoku. V arabščini Jabel Akdhar pomeni zelene gore, z razlogom, saj je povsod okrog nešteto nasadov datljevih palm, marelic, breskev, granatnega jabolka, veliko je tudi nasadov vrtnic, terasasti sadovnjaki pa se strmo spuščajo v vadije. Ustavili se bomo v majhnih gorskih vasicah, v katerih kljub odmaknjenosti in težki dostopnosti ljudje še živijo in se preživljajo s kmetovanjem. Iz vasic Sayq in Al Ain, ki je zana po ogromnem nasadu vrtnic se ponujajo prelepi razgledi na terasaste vrtove in spektakularno pokrajino številnih dramatičnih vrhov, sotesk in dolin v ozadju. Najlepše je za časa cvetenja vrtnic (marec/april), ko se polja obarvajo v nežno roza bravo, ozračje pa zapolni opojna dišava. Vaščani iz vrtnic pridelujejo rožno vodo, destilirajo jo kar doma, napitek, ki ima zdravilne učinke, pa uporabljajo tudi v kulinariki. Vrnitev v Nizwo. Nočitev.

*Lahko pa se odločite dan preživeti bolj aktivno in se podate (z doplačilom) na dve urno adrenalinsko avanturo po Via Ferrata (“železni poti”), najvišje ležeči zavarovani plezalni poti na Bližnjem vzhodu, ki ponuja osupljive razglede Jabal Akhdar iz drugega zornega kota in je zagotovo ena od najbolj nepozabnih izkušenj, ki jih lahko doživite v Omanu.

6. DAN: Sobota, 16.03.2024 NIZWA – WAHIBA SANDS

Zajtrk in odjava iz hotela. Sledi obisk živahne Nizwa Souq, ene od najstarejših in največjih tržnic v Omanu, katere zanimivost je živilska tržnica, ki poteka vsak petek in je tradicionalni način prodaje goveda, koz in kamel, ki jih kmetje pripeljejo iz bližnjih vasi. Ogledali si bomo tudi mogočno trdnjavo iz 17. stoletja z ogromnim okroglim topovskim stolpom, iz katerega se ponuja prelep panoramski razgled na celotno Nizwo in okoliške ravnice in kjer bodo na svoj račun prišli navdušeni fotografi. Popoldan bo rezerviran za naše puščavsko doživetje. Zapeljali se bomo v puščavska brezpotja Wahiba Sands. Po razburljivi vožnji po peščenih sipinah (nekatere se dvigajo tudi do 200 metrov visoko) sledi obisk beduinske družine, kjer bomo imeli priložnost poizkusiti tradicionalno omansko kosilo in doživeti pristno arabsko gostoljubje. Vožnja v puščavsko turistično naselje. Po nastanitvi bomo ob omanski glasbi in plesni predstavi uživali v večerji, za nas pripravljeni na žaru. Nepozabno doživetje bo tudi opazovanje čudovitega nočnega neba, ki je zaradi odmaknjenosti polno zvezd. Nočitev.

7. DAN: Nedelja, 17.03.2024 WAHIBA SANDS – RAS AL JINZ

Po zajtrku se odpravimo v Bidiyah in se preusmerimo na avtocesto ki pelje proti severni obali. Prvi postanek naredimo v slikoviti dolini Wadi Bani Khalid, eni od najlepših v Omanu, zeleni oazi palm in drugega bujnega rastja ter številnih naravnih tolmunov. Uživali bomo v čudovitih razgledih in se osvežili in zaplavali v bazenčkih s čisto, temno modro vodo. Nadaljevanje vožnje do Ras Al Jinza, ribiškega mesteca, kjer se nastanimo. Po večerji si (po želji) ogledamo ogrožene velike zelene morske želve, ki gnezdijo na plaži. Povratek v hotel in nočitev.

8. DAN: Ponedeljek, 18.03.2024 RAS AL JINZ – MUŠKAT

Zajtrk. Vožnja vzdolž slikovite obale proti Muškatu. Postankek v starodavnem pristaniškem mestu Sur, nekoč pomembnem trgovskem središču, znanem tudi po ribištvu in ladjedelnicah, v katerih so  izdelovali tradicinalne lesene jadrnice (dhow), nekaj manjših tovarnic pa deluje še danes. Krajše postanke naredimo tudi pri mavzoleju Bibi Miriam v Qalhatu (postanek za fotografiranje) in v Wadi Shab, oazi, znani po čisti zeleni vodi in edinstveni pokrajini. Če bo čas dopuščal se ustavimo še pri Bimmah Sinkhole, apnenčasti, 50 metrov široki in 70 metrov globoki vrtači, prekrasnem naravnem kopališču, zapolnjenem s turkizno modro vodo. Po prihodu v Muškat vožnja na letališče. Nočni let.

9. DAN: Torek, 19.03.2024 MUŠKAT – SLOVENIJA

Po prihodu (predvidoma v jutranjih urah) transfer do izhodiščnega kraja

CENA POTOVANJA: 1850 EUR (pri udeležbi najmanj 15 oseb)

Cena vključuje:
 • letalski prevoz z vključenimi letališkimi pristojbinami,
 • avtobusni transfer do odhodnega letališča in obratno,
 • vse lokalne prevoze (avtobus, terenska vozila),
 • 4 x nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe) v hotelih ***/****,
 • 2 x polpenzion (dvoposteljne sobe) v hotelih ***/****,
 • 1 x polpenzion (deluxe sobe) v urejenem puščavskem kampu,
 • 2 x večerja (Jebel Shams Resort, Ras Al Jinza),
 • izlete, oglede in vstopnine po programu (Jebel Shams, Wahiba Sands, Velika mošeja, Muzej Bait Al Zubair, utrdba Jabreen, utrdba Bahla, utrdba Nizwa).
 • lokalno vodenje v angleškem jeziku in prisotnost slovenskega spremljevalca,
 • stroške priprave in organizacije potovanja.
Obvezno doplačilo:
 • doplačilo za majhno skupino – 120€
Doplačila po želji:
 • dodatni obroki ( Al Hamra, Misfah, Jebel Akhder, Nizwa, Wani Bani Khalid),
 • ogled želv (Ras Al Jinz),
 • zavarovanje rizika odpovedi (odstopnina) – 5% od vrednosti aranžmaja,
 • skupinsko nezgodno zavarovanje z asistenco v tujini (zdr. zav. Vzajemna, 8 dni, kritje S – min. 7 oseb)
 • doplačilo za enoposteljno sobo – 400 EUR,
 • osnovne napitnine na poti (niso obvezne, so pa v Omanu pričakovane in zaželjene): okvirno 50 EUR.
 • Vizum: pridobimo ga ob vstopu v državo.
 • Potovalni dokumenti: Potni list (veljaven najmanj 60 dni od dneva izstopa iz Omana).
 • Cepljenje: Obveznih cepljenj ni.
 • Rok prijave:  31.12.2023