EUR45003.04. - 07.04.2019

 

1. DAN: sreda, 03.04.2019

Odhod predvidoma ob 04.00 uri. Vožnja preko Avstrije in Nemčije do Aachna, termalne prestolnice ob meji z Belgijo in Nizozemsko, nekdanje rezidence Karla Velikega in mesta, kjer je bilo kronanih kar 31 kraljev. Čeprav znano predvsem po Karlu Velikem, zgodovina Aachna seže več kot dva tisoč let nazaj, za časa Rimljanov pa so tam našli termalno vodo in je že takrat Aachen imel sloves zdraviliškega mesta, zdravilno moč aachenskih termalnih vrelcev pa je spoznal in cenil tudi sam kralj Karl I. Veliki. Nastanitev in osvežitev. Panoramski sprehod po mestu in ogled mestnih znamenitosti, izmed katerih je najpomembnejša aachenska katedrala, prva nemška znamenitost, ki je uvrščena na seznam UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine in zadnji dom Karla Velikega, prekrasne Mestne hiše Aachen, zgrajene ob stari cesarski palači iz 14.st., starega mestnega jedra... Nočitev.
 

2. DAN: četrtek, 04.04.2019

Po zajtrku vožnja do tromeje Nemčija-Belgija-Nizozemska in »vzpon« na najvišji vrh Nizozemske - hrib Vaalserberg, ki meri 322 m. Nadaljevanje vožnje do Amsterdama, nizozemske prestolnice - mesta cvetja, koles in številnih kanalov, zaradi česar ga imenujejo tudi »Severne Benetke«. Čeprav Amsterdam razen s tulipani najprej povezujemo s prostitucijo in marihuano, pa to barvito mesto ponuja veliko več in je zanimivo za ogled v vseh letnih časih, še posebej spomladi, ko se ovije v najlepše barve in vonje. S svojo čudovita arhitekturo, mostovi, kanali in številnimi nenavadnimi muzeji, ki so ena od njegovih glavnih atrakcij, Amsterdam privablja množice turistov iz vseh koncev sveta in ponuja številne možnosti za sprostitev in rekreacijo. Sprehod po mestu in obisk muzeja Heineken, od koder po degustaciji ogled mesta nadaljujemo z vožnjo z ladjico po kanalih, končamo pa jo pri razglednem stolpu Lookout. Vrnitev v center mesta s trajektom. Sledi sprehod in ogled nekaterih mestnih znamenitosti: trga Dam, Kraljeve palače, Nove cerkve, rdeče četrti… Nekaj prostega časa za samostojne oglede. Vožnja do hotela. Nočitev.
 

3. DAN: petek, 05.04.2019

Zajtrk. Vožnja do Zaanse Schans, tipične nizozemske etno vasice s slikovitimi podeželskimi hišami, v katerih so danes prodajalne spominkov, muzeji in restavracije ter starimi, dobro ohranjenimi mlini na veter. Sprehodili se bomo po vasici, spoznali nekdanje kmečko življenje tega dela Nizozemske, pokukali v kakšnega od mlinov, si ogledali izdelavo tradicionalnih lesenih cokel in sira ter tudi poskusili nekatere lokalne izdelke. Po ogledu vožnja v Alkmar, mestece ki je poleg številnih kulturno zgodovinskih spomenikov znano tudi po tržnici sirov, ki jo ob petkih dopoldan pripravijo na mestnem trgu in je ena od največjih turističnih atrakcij na Nizozemskem. Gre za ponazoritev, kako so nekoč trgovci in nosači (oblečeni v tradicionalna oblačila) opravljali svoje delo. V hiši Waag ali tehtalni hiši se danes nahaja muzej sira. Sprehod po tem srednjeveškem mestecu in (po želji) osvežitev v tamkajšnjem muzeju piva. Vožnja do Edama, od koder se ob jezeru sprehodimo do Volendama, majhnega ribiškega mesteca, znanega po sirarnah in coklah, domačini pa so še danes oblečeni v stara tradicionalna oblačila. Sprehod in osvežitev, nato vožnja do kraja Muiden in ogled prekrasnega, 700 let starega srednjeveškega gradu in grajskega vrta. Vrnitev v hotel. Nočitev.
 

4. DAN: sobota, 06.04.2019

Zajtrk. Vožnja do Keukenhofa, nekoč lovskega posestva vnukninje Ludvika Bavarskega, danes arboretuma, kjer na 32 hektarih površine gojijo tulipane. Leta 1949 so v parku lokalni gojitelji prvič pripravili razstavo tulipanov, ki je doživela nesluten uspeh, od takrat naprej pa se razstava imenovana »Pomladni vrt« vsako leto ponovi, vrtnarji pa predstavijo neverjetne kreacije iz 6 milijonov cvetočih čebulic. Čeprav odprt le dva meseca v letu, se Keukenhof uvršča na sezname najlepših krajev na svetu, letno pa ga obišče skoraj milijon obiskovalcev iz vsega sveta. Po ogledu vožnja v Den Haag, mesto v katerem se nahaja sedež vlade in dom kraljeve družine, številne palače (Palača miru), ambasade, prekrasni parki… Panoramski sprehod. Nadaljevanje vožnje do Utrehta, četrtega po velikosti nizozemskega mesta, z najvišjim zvonikom na Nizozemskem - Domtoren, s 112 metri. Mesto, ki leži v samem središču države velja za študentsko mesto, ponaša pa se z eno od najstarejših nizozemskih in hkrati eno od najboljših evropskih univerz, na kateri se izobražuje 60.000 tisoč študentov. Poseben pečat Utrehtu daje staro mestno jedro s številnimi med seboj prepletenimi kanali in značilnimi ozkimi hišami. Nekaj prostega časa za individualne oglede in osvežitev, nato vrnitev v hotel. Nočitev.
 

5. DAN: nedelja, 07.04.2018

Zgodnji zajtrk in vožnja proti Sloveniji. Predviden prihod v poznih večernih urah.
 

CENA VKLJUČUJE:

- avtobusni prevoz,
- 4x nočitev z zajtrkom v 1/2 twc, v hotelih***,
- stroške priprave in organizacije potovanja.
 

DOPLAČILA (po želji)

- vstopnine - 35€;
- doplačilo za enoposteljno sobo - 160€;