MOLDAVIJA
EUR76013.08. - 21.08.2019

 

1. DAN: torek, 13.08.2019

Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja z vmesnimi postanki na relaciji Dolga vas - Budimpešta - Cluj Napoca - Sibiu. Nastanitev v okolici Brašova, ki velja za najbolj obiskano romunsko mesto. Večerja in nočitev.
 

2. DAN: sreda, 14.08.2019

Po zajtrku nadaljevanje vožnje do moldavske prestolnice, Kišinjeva. Nastanitev, nato panoramski ogled mesta in nekaterih mestnih znamenitosti: glavne mestne avenije Stefan cel Mare, katedrale Kristusovega rojstva, Parlamenta, Puškinovega parka,…Večerja in nočitev.
 

3. DAN: četrtek, 15.08.2019

Zajtrk. Vožnja proti severu, mimo barvitih vaseh in vinogradov do najbolj znanega arheološkega središča Moldavije in ene od največjih moldavskih znamenitosti, jamskega samostana »Orheiul Vechi«, iz 14. stoletja, ki je zaradi svoje izjemne zgodovinske vrednosti pod zaščito UNESCA. Sprehod vzdolž strmih klifov in ogled v navpične stene izdolbenih samostanov, v sklopu katerih so tudi spalne komore menihov in podzemna kapela. Po ogledu se bomo odpeljali do dveh tipičnih moldavskih vasic, najprej do Butuceni, kjer naredimo postanek za ogled etnografskega muzeja, nato še do vasi Trebujeni, kjer nam bodo postregli tradicionalno moldavsko kosilo in pripravili krajši folklorni program. Nadaljevanje vožnje do vinske kleti Cricove - najbolj znane podzemne vinske kleti v Moldaviji, katere rovi kjer hranijo, zorijo in stekleničijo vino merijo neverjetnih 120 kilometrov. Ta podzemni raj z ulicami, ki so poimenovane po sortah vina je možno raziskovati kar z avtomobilom. Voden ogled in degustacija v eni od razkošnih podzemnih degustacijskih dvoran. Popoldan vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
 

4. DAN: petek, 16.08.2019

Po zajtrku vožnja do vasice Tighina, ker naredimo postanek za ogled utrdbe Bendery iz začetka 16. stoletja, nato nadaljevanje poti v pokrajino Pridnjestrovje, odcepljeno republiko v okviru priznanih meja Moldavije, znano tudi kot Transnistrija. Čeprav deluje kot »de facto« samostojna država in se je ob pomoči Rusije leta 1992 odcepila od Moldavije, tudi večina prebivalcev je ruske narodnosti, mednarodno ni nikjer priznana in je kot takšna uradno del Moldavije. Po opravljenih obmejnih formalnostih vožnja v Tiraspol, pridnjestrovsko prestolnico. Voden ogled po mestu in obisk tovarne-destilarne "KVINT", kjer sledi degustacija konjaka. Nekaj prostega časa za individualne oglede, nato vrnitev v Kišinjev. Večerja in nočitev.
 

5. DAN: sobota, 17.08.2019

Zajtrk. Vožnja na jug, do še ene avtonomna moldavske pokrajine - Gagauzije, ki jo naseljuje majhno ljudstvo - gagauzijci, ki so sicer turškega porekla, a pravoslavne veroizpovedi, na vsakem koraku pa je čutiti močno navezanost na Rusijo. Zanimiv za ogled je predel besarabskih Nemcev, kjer v vasi Albota de sus še danes stoji nemška cerkev. Vožnja do družinskega posestva Kara Gani, kjer nam po »dobrodošlici« razkažejo posestvo in majhen družinski muzej, nato pa nas popeljejo v klet in nam po degustaciji vina postrežejo tipično moldavsko večerjo. Vrnitev v hotel. Nočitev.
 

6. DAN: nedelja, 18.08.2019

Zajtrk. Vožnja do mesta Causeni, kjer najdemo zanimivo, do polovice vkopano cerkev, zgrajeno v 15. st. med tatarsko-mongolskim obdobjem bivanja v Moldaviji, notranje stene pa so popolnoma pokrite s starinskimi freskami. Ogled. Postanek tudi pri posestvu in dvorcu Manuc Bei, zgrajenem v francoskem stilu, v sklopu katerega so še lovska hiša, zimski vrt - danes muzej ter park. Popoldan sledi obisk turističnega kompleksa in vinarije Purcari, najstarejše vinogradniške hiše v Moldaviji, z vinsko kletjo ustanovljeno leta 1827. Vinoteka je znana po vsem svetu, nad prestižnimi vini "Rosu de Purcari" in "Negru de Purcari", pa je bila navdušena tudi kraljica Elizabeta II. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.
 

7. DAN: ponedeljek, 17.08.2019

Zajtrk. Vožnja do kraja Dolna, kjer je tri leta v izgnanstvu preživel Aleksander Puškin in obisk muzeja Puškina. Po ogledu vožnja do vasi Hoginesti, kjer nas bo lončarski mojster seznanil z zanimivimi podrobnosti o tradiciji moldavskega lončarstva (možnost nakupa keramičnih izdelkov). Postanek tudi v vasi Palanca, kjer nam bo gostiteljica zanimive hiše-muzeja "Casa Parinteasca" najprej razkazala posestvo, nato pa se bomo okrepčali s čajem "biblijskih" zelišč, ki rastejo v njenem vrtu. Nadaljevanje vožnje do družinske kmetije v vasici Raciula in ogled majhnega muzeja medu. Potep popoldan zaključimo z obiskom vinske kleti Milestii Mici, ki je z več kot 200 km podzemnih rovov in dvema milijonoma vinskih steklenic največja vinska klet na svetu, zaradi največje zbirke vin pa je leta 2005 vpisana v Guinnessovu knjigo rekordov. Ogled in degustacija. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.
 

8. DAN: torek, 20.08.2019

Po zajtrku vožnja na izhodišče (253m) in vzpon na najvišji vrh Moldavije - Balanesti (429m). Osvežitev in vrnitev po isti poti do avtobusa. Vožnja do kraja Ungheni, kjer uredimo mejne formalnosti in nadaljujemo z vožnjo po Romuniji, do predela Moldau. Nastanitev, večerja in nočitev.
 

9. DAN: sreda, 21.08.2019

Zgodnji zajtrk. Vožnja proti domu. Predviden prihod v Slovenijo v poznih večernih urah.
 

CENA VKLJUČUJE:

- prevoz,
- 7x polpenzion v hotelih ***nacionalne kategorije,
- 1x nočitev z zajtrkom,
- 1x večerja v nacionalni restavraciji,
- 4x degustacija vina,
- spremstvo lokalnih vodnikov,
- vse zunanje oglede po programu,
- stroške priprave in organizacije potovanja.